Moje konto Moje konto

SIBO - zabójcza flora bakteryjna jest w Tobie

Nierzadko moi pacjenci mówią mi, że budzą się z płaskim brzuchem i pod koniec dnia wyglądają jak w szóstym miesiącu  ciąży. Nawet jeśli nie doświadczyłeś obrzęku brzucha do tak ekstremalnego poziomu, jakiekolwiek wzdęcia nie są normalne; to znak dysfunkcji jelit. Jeśli regularnie masz gazy, wzdęcia lub masz do czynienia z IBS, istnieje duże prawdopodobieństwo, że będziesz miał przerost bakterii w jelicie cienkim czyli SIBO.

 

Czym jest SIBO?

To przerost bakterii w jelicie cienkim lub SIBO występuje, gdy bakterie w jelicie cienkim wydostają się z równowagi i przerastają. Objawy SIBO to zaburzenia trawienia, zmiana rytmu/konsystencji wypróżnień, występowanie refluksu, nadmierna produkcja gazów, wzdęcia, bóle brzucha. Część moich pacjentów skarżyła się też na takie problemy, jak . zaburzenia nastroju, bóle stawów, trądzik, niedobory witaminowe i mineralne. Na pierwszy rzut oka nie były związane z SIBO. Po badaniach często okazywało się, że jednak są związane z SIBO.

Bakterie w przewodzie pokarmowym, które tworzą mikrobiom jelit, odgrywają istotną rolę w układzie odpornościowym, czynności tarczycy, zdrowiu kości i ogólnym zdrowiu. W rzeczywistości naukowcy odkryli, że mikrobiom jelit zawiera dziesiątki bilionów mikroorganizmów, w tym do 1000 różnych gatunków bakterii z ponad 3 milionami genów - to 150 razy więcej genów niż ludzkich genów!

 sibo_2_najlepszesuplementy24.png

Przyczyny powstania SIBO

Wędrujący kompleks MMC - Migrating Motor Complex

To fala perystaltyczna mięśni gładkich przewodu pokarmowego, występująca w okresie między posiłkami. Jej zadaniem jest usuwanie niedotrawionych resztek pokarmowych. MMC aktywuje się 90 minut po spożytym posiłku, a kończy się w momencie rozpoczęcia następnego[1]. Jeżeli MMC jest zaburzone i perystaltyka jest zbyt wolna, to w wyniku aktywności mikrobiologicznej następuje nadmierny proces fermentacji w jelicie cienkim. Niedotrawione resztki pokarmowe są wabikiem dla bakterii, które lgną do nich rozwijając się lawinowo tam, gdzie nie powinny. Częstym powodem uszkodzenia MMC są różne infekcje, które nadmiernie stymulują układ odpornościowy, a ten w podwyższonym stanie aktywacji  hamuje lub nawet wstrzymuje aktywność MMC. 

Jedna z moich pacjentek miała olbrzymie problemy z zatokami. Ciągła wydzielina ropna, krew, gęsty śluz spływający po tylnej ścianie gardła. Proces taki trwał wiele, wiele miesięcy. Potem do jej problemów dołączył właśnie problem z kompleksem MMC i w konsekwencji SIBO.

Bakterie w jelicie cienkim żywiąc się węglowodanami, powodują ich fermentację, w wyniku której powstaje wodór. Wodór może z kolei karmić organizmy jednokomórkowe w jelicie cienkim zwane archeonami, które następnie wytwarzają metan jako produkt uboczny. Więc kiedy masz SIBO, masz nadmiar wodoru, metanu lub obydwu tych gazów. Stąd brzuch, jak balon.

Jeżeli dominuje wodór, zazwyczaj prowadzi do biegunki, podczas gdy dominujący metan zwykle związany z zaparciami.

 

Niesprawna zastawka kątniczo krętnicza.

Zastawka ta oddziela zawartość jelita cienkiego od tego, co mamy w jelicie grubym. Większość bakterii jelitowych jest zlokalizowana w jelicie grubym, gdzie pomaga rozkładać żywność i syntetyzować witaminy. Gdy te „zdrowe” bakterie, które normalnie występują w jelicie grubym i okrężnicy kolonizują jelito cienkie, pojawia się SIBO. 

 

Dysfunkcje tarczycy

Wszelkie dysfunkcje tarczycy jak niedoczynność, nadczynność i Hashimoto mogą uszkadzać  MMC, gdyż właściwa praca przewodu pokarmowego (właściwie funkcjonujące MMAC), zależy w dużym stopniu od stężeń hormonów tarczycy Ft3/Ft4. Jest to złożony problem, ponieważ na rozwój chorób autoimmunologicznych wpływa także stres fizyczny i emocjonalny. Lekarz powinien więc zwrócić uwagę na rolę kortyzolu a także  nadmiernej ekspresji CRH(kortykoliberyny). To hormon odpowiedzialny za stymulowanie nadnerczy do wydzielania kortyzolu.

 

Niedokwaszenie żołądka

Ph naszego żołądka powinno mieć wartość 1-2. Ze względu na stresy, szybkie jedzenie i niewłaściwe pokarmu i czynniki prozapalne praca żołądka jest zaburzona. Przestaje produkować wystarczającą ilość kwasu solnego.  Ph rośnie wówczas nawet do 4-5. Następstwem jest niewłaściwe trawienie szczególnie  kompleksów białkowych, które trafiając do jelita cienkiego w niedotrawionej postaci stają się pożywką dla bakterii. W konsekwencji mamy do czynienia z nadmierną fermentacją.

Bardzo częstą przyczyną niedokwaszonego żołądka są  „leki” IPP czyli inhibitory pompy protonowej. Ograniczają dopływ jonów wodorowych H+ do błony śluzowej żołądka, tym samym uniemożliwiając powstawanie kwasu solnego.

 

Cukrzyca

Jako przewlekłe zaburzenie gospodarki węglowodanowej manifestuje się zmniejszeniem wydzielania insuliny ale także niemożnością wejścia glukozy do komórki. Powodem jest zablokowanie aktywności transportera glukozy GLUT4. Cukrzyca powoduje insulinooporność. Przyczyną tego stanu rzeczy jest wysoki indeks glikemiczny spożywanych pokarmów przyczyniający się  do zmian jakościowych i ilościowych w mikroflorze przewodu pokarmowego. Istnieje bardzo duża zbieżność pomiędzy wysokim IG a nadmiernym rozrostem bakterii Firmicutes, Clostridium oraz innych bakterii gnilnych. Pacjenci z wysokim IG mają zazwyczaj  podwyższone stężenie insulinopodobnego czynnika wzrostu(IGF-1) i obniżone stężenia proteiny wiążącej tej czynnik-IGFBP-3 (Insulin like Growth Factor Binding Protein). Wiąże się to niestety z zaburzeniem funkcji komórek macierzystych okrężnicy(CoSC), i wpływa na zmniejszenie ilości krypt jelitowych oraz proliferację komórek nabłonkowych.  Zjawiska te powodują zaburzenia wchłaniania jelitowego. To, co nie zostało wchłonięte, jest częściowo fermentowane przez bakterie a częściowo wydalane.

 

Twardzina układowa

To choroba autoimmunologiczna tkanki łącznej. Prowadzi do zwłóknienia skóry i narządów wewnętrznych a więc zaburzenia ich funkcjonowania. Choroba ta, atakuje przewód pokarmowy u około 80% pacjentów 3. Gdyby zastosować test z laktulozą, to SIBO obserwuje się u około 50% pacjentów. 4.

 

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby

Objawia się  nadmierną kumulacją trójglicerydów w wątrobie spowodowaną spożywaniem produktów prozapalnych a w szczególności fruktozy wchodzącej w skład produktów szybko fermentujących zwanych FODMAP. Obserwowałem, że niektórzy pacjenci mający złe wyniki oddechowego testu wodorowego z laktulozą mają także znacznie podwyższoną prozapalną cytokinę TNF-alfa. Tak zresztą pokazują też przeprowadzone badania 5. Fermentująca fruktoza jest pożywką dla bakterii powodujących objawy SIBO.

Zbieżność występowania SIBO istnieje także przy marskości wątroby. Pokarm wchłonięty przez jelita wędruje krążeniem wrotnym do wątroby i tam jest dalej przetwarzany. Jeżeli jest powodem SIBO, to bardzo często ma swój udział w marskości wątroby. 

sibo_4_najlepszesuplementy24.jpg

Inne powody SIBO

Fizyczne przeszkody w jelitach, takie jak blizny po operacjach lub chorobie Crohna, mogą również powodować nieprawidłowe gromadzenie się bakterii w jelicie cienkim. Uchyłki, które są maleńkimi kieszonkami, które mogą tworzyć się w ścianie jelita cienkiego, mogą również zbierać bakterie, zamiast przekazywać je do okrężnicy.

Również leki, które wpływają lub zakłócają normalną florę jelitową, takie jak antybiotyki, leki blokujące kwas i sterydy. 

Celiakia, nieswoiste choroby zapalne jelit

Zespół jelita krótkiego (stan pooperacyjny, resekcja części jelita)

Najczęściej jednak obserwuję, że głównym powodem powstania SIBO u moich pacjentów jest spożywanie żywności bogatej w cukier, rafinowane węglowodany i alkohol.

 

10 oznak, które wskazują na SIBO:

  1. Gaz, wzdęcia i biegunka 
  2. Ból brzucha lub skurcze 
  3. Zaparcia (znacznie rzadziej niż biegunka) 
  4. Rozpoznanie zespołu jelita drażliwego (IBS) lub nieswoistego zapalenia jelit (IBD) 
  5. Nietolerancje pokarmowe, takie jak gluten , kazeina , laktoza, fruktoza, a zwłaszcza nietolerancja histaminy
  6. Choroby przewlekłe, takie jak fibromialgia , zespół przewlekłego zmęczenia, cukrzyca, zaburzenia nerwowo-mięśniowe i choroby autoimmunologiczne
  7. Niedobory witamin i minerałów, w tym witaminy A, B12 , D i E 
  8. Złe wchłanianie tłuszczu ( objawiające się bladymi, masywnymi i cuchnącymi stolcami) 
  9. Trądzik różowaty i inne wysypki skórne 
  10. Nieszczelne jelita

 

Ze względu na wiele sposobów manifestacji a czasami bezobjawowy przebieg SIBO u różnych osób, proces ten często pozostaje nierozpoznany. W rzeczywistości około 6-15% zdrowych, bezobjawowych ludzi i około 80% osób z IBS rzeczywiście cierpi na SIBO.2

 

Co powoduje przerost bakterii?

Nasze jelita opierają się na nerwach, mięśniach, enzymach i neuroprzekaźnikach, aby prawidłowo trawić pokarm. Podczas gdy enzymy głównie rozkładają nasze pożywienie, nerwy, mięśnie i neuroprzekaźniki fizycznie przenoszą pokarm przez nasz przewód pokarmowy z żołądka do jelita cienkiego i do jelita grubego. Gdy dzieje się to w zdrowym jelicie, bakterie przechodzą przez przewód pokarmowy wraz z pokarmem do miejsca docelowego w okrężnicy. Problemy pojawiają się, gdy coś zakłóca ten proces.

 

Jak sprawdzić, czy mam SIBO?

 

Gdy w jelicie cienkim występuje przerost bakterii, węglowodany, które zjadasz, są zdolne do fermentacji, zanim zostaną rozłożone. Ten proces fermentacji uwalnia wodór jako produkt uboczny, więc chorzy z SIBO mają podwyższony poziom wodoru w przewodzie pokarmowym. Dlatego jedną z najskuteczniejszych metod diagnozowania SIBO jest testowanie poziomów wodoru w jelitach za pomocą testu oddechowego.

SIBO może również objawiać się wzrostem poziomu metanu, ponieważ wodór zasila organizmy jednokomórkowe w jelitach zwane archeonami. Te z kolei produkują metan. Może to obniżać poziomu wodoru i prowadzić do fałszywie ujemnego testu  wodoru mimo istnienia SIBO.

Moi pacjenci z wysoką ilością metanu w jelitach skarżyli się na zaparcia. Jeżeli więc  masz SIBO i masz zaparcia, prawdopodobnie masz SIBO wytwarzające metan. Sytuacja taka prowadzi do zwiększonej produkcji i wchłaniania krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i prowadzi do zwiększenia masy ciała.6

 sibo_3_najlepszesuplementy24.jpg

Jakie badania na SIBO

Test oddechowy wodorowo-metanowy z korektą CO2 (rozcieńczenia)

Jeśli twoje poziomy wodoru są wysokie, prawdopodobnie masz SIBO dominujące w wodorze i odwrotnie. Jednak fakt, że jeden gaz jest dominujący, nie oznacza, że obecny jest tylko jeden rodzaj gazu. Możesz mieć oba rodzaje gazu, jeden jest po prostu bardziej rozpowszechniony.

ORGANIX GASTRO bezpośredni test dysbiozy

Badanie  z moczu na zawartość kwasów organicznych będących metabolitami bakterii zasiedlających przewód pokarmowy. Ocena ilości tych związków w badanym materiale może być źródłem istotnych informacji na temat nieprawidłowej flory bakteryjnej zasiedlającej jelita.

Kompleksowe badanie stolca

Jest to funkcjonalny test badający florę jelita grubego. Ponieważ moi pacjenci zazwyczaj mają do czynienia z wieloma nakładającymi się problemami z jelitami, takimi jak przerost Candida, SIBO i pasożyty, często używam testów stolca, aby móc wykryć te różne zakażenia układu pokarmowego..

 

Jak leczymy SIBO

Leczenie SIBO to trójstopniowe podejście, które eliminuje przerost i przywraca naturalną równowagę jelit na 3 frontach.

Zabieramy jedzenie bakteriom

Usuwamy pokarmy, którymi karmią się bakterie w jelicie cienkim. Cukier, alkohol, inne węglowodany jak chleb, ciastka, ciasto i koktajle, a także złożone węglowodany, takie jak pełne ziarna i rośliny strączkowe. Można jeść: dużo warzyw nieskrobiowych, zielonych liściastych, chudych białek i zdrowych tłuszczów, przy minimalnej ilości owoców.

Atakujemy pozbawione pożywienia bakterie

Tutaj działania są bardzo złożone. Ich zastosowanie, kolejność i dawki są różne w przypadku każdego pacjenta. Wynika to ze złożoności samego SIBO jak i dolegliwości towarzyszących.

Jeżeli chcesz wygrać wojnę a nie tylko bitwę z SIBO, skontaktuj się z dobrym specjalistą z tego zakresu. Możesz również zadzwonić do mnie: 793 063 010

Przywracamy właściwą florę bakteryjną

Przywracając właściwą florę trzeba bardzo uważać, gdyż w przypadku nadmiernego rozrostu złych bakterii w jelicie cienkim bakterie często należą do gatunków Lactobacillus lub Bifidobacterium. Niestety większość suplementów probiotycznych zawiera lactobacillus lub bifidobacterium, stosowanie tego typu probiotyków rozmnaża te bakterie i wzmacnia. Należy więc do działania włączyć tzw. probiotyki glebowe.

Pomocniczo, przy terapii SIBO stosuję:

Full Spectrum - multiwitaminę, która uzupełnia szczególnie witaminy z gruby B

Green Care - wysokiej jakości lucernę siewną służącą oczyszczaniu organizmu

Liquid Chlorophyll - czysty chlorofil w płynie z lucerny siewnej

ZenThonic - gogaty, skoncentrowany zestaw składników antyoksydacyjnych

Polinesian Noni - koncentrat z owoców noni, którego skuteczność jest znana od tysięcy lat

 

 

Bogusław Bienias

Medycyna Ortomolekularna i Medycyna Żywienia

Członek Towarzystwa Lekarzy Medycyny Zintegrowanej

tel.: 793 063 010

 

Wartościowe strony z SIBO:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3400812/

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3099351/pdf/GH-03-112.pdf

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17934861

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18422815

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11156641

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3277195/