Moje konto Moje konto

Niesamowite korzyści zdrowotne jodu

Niesamowite korzyści zdrowotne jodu

Francuski chemik, Barnard, odkrył jod w roku 1811 przez przypadek. Próbował wydobywać z wodorostów potas i związki sodu i dodawać kwas siarkowy do tego, co zostało. To spowodowało wybuch purpurowej chmury w laboratorium, a następnie skondensowana forma jodu zaczęła gromadzić się na metalowych przedmiotach w pokoju.

spirulina_i_chlorella_najlepszesuplementy24.pngChoć dokumentowane odkrycie jodu datuje się na 200 lat (Barnard), to jod był częścią leczenia chińskich kobiet, które cierpiały na wole ponad  5000 lat. W tym celu kobietyjadły wodorosty, aby zmniejszyć nieprawidłowości i leczyć je. Ryby i skorupiaki były również częścią diety dla osób cierpiących na choroby nowotworowe.

 

Co to jest jod?

Jod jest najcięższym ze stabilnych halogenów i jest pierwiastkiem chemicznym. Ma wiele stanów utlenienia, jodek, jodan i liczne aniony nadjodanowe. Największymi producentami naturalnych produktów zawierających jod są Japonia i Chile. Jod używany jest przez gruczoł tarczowy i syntetyzuje jego wydzieliny, które wpływają na system metaboliczny organizmu, czynność serca, bierze udział w reakcjach systemu nerwowego. Jod jest związany z procesem rozwoju płodu. Dlatego kobiety w ciąży powinny utrzymywać spożycie jodu na optymalnym poziomie, aby zmniejszyć ryzyko niedorozwoju dziecka.

Doskonałym źródłem jodu są glony morskie (see kale f.ex. spirulina, chlorella). Zawierają go także w mniejszych ilościach m.in.: owoc żurawiny, brazylijski owoc feijoa (magazyn jodu), kałamarnica (a squid), morszczuk (a hake), mintaj (a pollock fish), krewetki (a shrimp) i ostrygi (a oysters), okoń (a perch), flondra, cepelin, łosoś, tunczyk, sól kłodawska i himalajska, nabiał (dairy products) jako jogurt ekologiczny, ser i jajka.
Warto uśmiechnąć się również do naturlanych form multiwitamin chelatowanych np. FULL SPECTRUM i innych tutaj >>

 jod_10_najlepszesuplementy24.jpg

W odróżnieniu do syntetycznej jego form nieorganiczny (zazwyczaj jodek potasu), naturalne produkty zawierają jod organiczny (dijodotyrozyna). Dijodotyrozyna - tzw. DIT, to aminokwas będący nośnikiem jodu. Stanowi on produkt przejściowy w naturalnym procesie produkcji trójjodotyroniny (T3) i tyroksyny (T4) - ważnych hormonów produkowanych przez tarczycę, wpływając tym samym na ich endogenną produkcję. Stosowny jest w niedoczynności tarczycy. Organiczny jod pozwala unikać przedawkowania i jest bezpieczny dla organizmu. Natomiast jego nieorganiczna forma może być przyczyną przedawkowania jodu.
Organiczny jod wpływa
na tempo przemian metabolicznych, nasila metabolizm tłuszczy, oddziałuje na aktywność innych hormonów (takich jak np. insulina), promuje procesy związane z syntezą białek. Wchodzi w skład niektórych preparatów wspomagających odchudzanie wraz z innymi substancjami przyspieszającymi spalanie tkanki tłuszczowej. Przeznaczona jest do stosowania dla osób bez schorzeń takich jak nadczynność tarczycy.

 

1. Zdrowy metabolizm

Utrzymuje prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, która produkuje dwa hormony: tyroksynę i trijodotyroninę.  Wpływają one na wchłanianie składników odżywczych przez organizm i dystrybucję ich w całym ciele, a także pomagają w poprawie snu. Wydzieliny gruczołów tarczycy mają bezpośredni wpływ na zdrowie kognitywne i rozwój.

 

2. Utrzymanie właściwego poziomu energii

Jod odgrywa ogromną rolę w dystrybucji tłuszczów i złożonych węglowodanów poprzez utrzymywanie właściwej przemiany materii. Gwarantuje to właściwy poziom energii.

 

3. Pielęgnacja włosów i skóry

Niedobór jodu wiąże się z wypadaniem włosów - jod pomaga wzmocnić mieszki włosowe, polepsza wzrost włosów. Dodatkowo pomaga również regenerować komórki skóry.

 

4. Rozwój płodu

Wśród kobiet u których zdiagnozowano niedobór jodu powszechne są tendencje do obumierania płodu i jego niedorozwoju umysłowego. Niedobór ten jest związany z nadciśnieniem, które silnie wpływa na zmysł słuchu i inne zdolności rozwojowe dziecka. Dziecko może urodzić się z niedoborem jodu i może mieć deformacje. Niedobór jodu może także powodować niepłodność u kobiet. Kobiety, które są w ciąży powinny suplementować jod, gdyż jest on codziennie wykorzystywany przez organizm matki i dziecka.

 

5. Większa odporność

Jod pomaga organizmowi neutralizować rodniki hydroksylowe, tak jak witamina C, i stymuluje aktywność przeciwutleniaczy w organizmie. Odpowiednia stymulacja  przeciwutleniaczy prowadzi do utrzymywania się silnych mechanizmów obronnych w organizmie.

 

6. Zapobieganie niedoczynności tarczycy

Niedobór jodu może być przyczyną wielu nieprawidłowych funkcji w organizmie, a niedoczynność tarczycy jest jednym. Stan ten wpływa na aktywność tarczycy i znacznie ją spowalnia, co prowadzi do niewystarczającej funkcji metabolicznej, która może spowolnić wiele innych procesów regeneracyjnych i absorpcyjnych w organizmie. Prowadzi to również do niekontrolowanego przyrostu masy ciała, ponieważ organizm nie rozkłada już prawidłowo tłuszczów i zaczyna je gromadzić. Niedoczynność tarczycy powoduje poważne zmęczenie, suchość skóry i niekorzystnie wpływa na aktywność mózgu.

 

7. Leczenie chorób fibrynowych

Badania nad wpływem cząsteczek jodu na wzrost fibrocystyczny dowiodły wpływu tego metalu na zapobieganie takim wzrostom. Jod reguluje właściwości stymulujące, które zapobiegają włóknieniom. Szczególnie w obrębie piersi kobiecych.

 

8. Zapobieganie nowotworom

Jod jest silnie związany z redukcją raka tarczycy; ma również podobny wpływ na wszystkie nowotworowe narośla i komórki. Wykazuje właściwości antyrakowe. Jego obecność we właściwej ilości negatywnie wpływa na wszystkie nowotwory, w tym na raka piersi.

 

9. Ułatwia apoptozę

Apoptoza to programowana śmierć komórki; Jest to część procesu regeneracji ciała. Poprzez ten proces organizm jest w stanie spowodować śmierć komórek nowotworowych i innych uszkodzonych komórkach. Jest to ściśle związane z odpowiednim wydzielaniem hormonów przez tarczycę.

 

10. Usuwanie toksyn

Jod pomaga w usuwaniu zanieczyszczeń i szkodliwych substancji chemicznych z organizmu, takich jak ołów, rtęć i inne szkodliwe toksyny biologiczne. Ma właściwości antybakteryjne i jest ukierunkowany na helicobacter pylori , który jest przyczyną raka żołądka.

 

11. Lekarstwo na wole tarczycowe

Wielu pacjentów niedobór jodu jest przyczyną wola, zwiększenie dawki jodu może zmienić świat. Dodawanie jajek, wodorostów i soli wzbogaconych jodem i rybami w dietę może pomóc w złagodzeniu objawów wola. Te źródła jodu są częścią diety osób cierpiących na choroby nowotworowe w całej historii.

 

12.Usuwa toksyczny brom z organizmu

Chlor jest skutecznym konkurencyjnym inhibitorem toksycznego bromku, a nierafinowana sól to chlorek sodu. Nie można zredukować związków bromu w organizmie, jeśli nie spożyjemy nierafinowanej soli: 1 do 1,5 łyżeczki dziennie. Reakcje detoksykacji bromków wyzwalane przez jod mogą obejmować: migotanie powieki, skurcze mięśni stopy, mrowienie w dłoniach lub stopach, czarne idee, depresja, niepokój, emocjonalność, zapalenie i skaleczenia jamy ustnej i języka, Zmiany trądzikowe (czasami cynk może pomóc w tym przypadku), cięcia skórne, ból, wysypka, metaliczny smak, ból zatok, cieknący nos, ból głowy, nieprzyjemny zapach ciała, kolor lub niezwykły zapach moczu, suchość w ustach, skurcz cewki moczowej, częste oddawanie moczu często mylone z zakażeniem dróg moczowych, biegunka, zaparcie, zmiany widzenia, drażliwość, zwiększone wydzielanie śliny, zmiany hormonalne, ból nerek, wrażliwe piersi.

13. Najwięcej jodu jest :

algi (glony m.in. spirulina i chlorella), sól morska, sól kopalna, ryby, cebula, niektóre owoce, jaja, mleko, jogurt, sery, woda mineralna.

W produkcie płynnym Ocean21, jod znajduje się przede wszystkim w algach (See Kale) m.in.: Laminaria Digitata, Chondrus Crispus, Focus Vesiculosus (morszczyn), Ulva Lactuca (sałata morska), Alaria marginata, Palmaria Palmate, Porphyra Yezoensis tzw. Nori oraz żurawina. Algi dodawane do pożywienia wspomagają leczenie cyst, obrzękniętych węsłów chłonych, opuchlizny, zapalenia stawów, chorób skórnych z towarzyszacymi zaczerwieniami. Glony to potężne wsparcie w terapii cyst i guzów, nowotworów, czerniaka, bialaczki chłoniaka, włókniaków, raka jelit i wielu innych ich rodzajów.

"Nie istnieje obrzęk, którego nie można by usunąć dzięki glonom"
-
tak mawiają Chińczycy od wielu stuleci.

 
chlorella_i_spirulina_najlepszesuplementy24.png

SPIRULINA CHLORELLA PLUS  - czytaj więcej i zamawiaj tutaj >>

LIQUID   CHLOROPHYLL - czytaj więcej i zamawiaj tutaj >>

SPIRULINA MAX - czytaj więcej i zamawiaj tutaj >>

OCEAN 21 - czytaj więcej i zamawiaj telefonicznie 793063010  lub  tutaj >>

 vital_0.png  vital_a.png  vital_ab.png  vital_b.png 

lion_kids__d.png    full_spectrum.png   menopausal_formula.png  senior_formula.png

 

Multiwotaminy j.w. zawierające w swoim składzie jod -  czytaj wiecej tutaj >>

Podsumowanie:

Jod wpływa na najbardziej podstawowe funkcje ciała; niedobór jodu może powodować wiele chorób przewlekłych, dlatego spożywaj  pokarmy bogate w ten pierwiastek byś utrzymał w zdrowiu swoje ciało i wszystkie jego funkcje na właściwym poziomie.

Jak osiągnąć wszystkie korzyści, jakie daje nam jod? Najprostszym rozwiązaniem jest włączenie do swojego pożywienia alg morskich. Ze względu na brak tradycji w spożywaniu alg, jako części naszego codziennego pożywienia doskonałym rozwiązaniem jest przyjmowanie suplementów zawierających jod. Należą do nich Spirulina Max, Liquid Chlorophyll, Ocean 21. Oprócz jodu zawierają także żelazo w bardzo przyswajalnej formie i szereg innych składników wspierających zdrowie układu krwionośnego, kości, układu pokarmowego i moczowego.

    Korzystne działanie jodu:
-         poprawia sprawność umysłową
-         pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, paznokci i włosów
-         zwiększa energię życiową
-         jest pomocny w procesie wzrostu
 

Zapotrzebowanie dzienne na jod:
-         osoba dorosła – 150 mcg
-         kobiety w ciąży – 175 mcg
-         matki karmiące – 200 mcg

Objawy niedoboru jodu:
-         spowolnienie umysłowe
-         przyrost masy ciała
-         brak energii

.

 Bogusław Bienias

Specjalista Medycyny Zintegrowanej

Członek Towarzystwa Lekarzy Medycyny Zintegrowanej

Dyplonowany dietetyk

Umów się na konsultacje przez strony online: www.klinikazdrowienia.pl   oraz   znanylekarz.pl (szukaj Bogusław Bienias) albo umów się telefonicznie 793063010 - rejestracja (gabinet Kraków, Rzeszów oraz płatne konsultacje telefoniczne).