Otrzymuj bieżące wiadomości.

Podaj swój e-mail, by otrzymywać informacje o nowościach i promocjach. Dodatkowo otrzymasz e-booka wartości 39 zł o żywieniu GRATIS!! Nie czekaj zapisz się już dziś.

nie teraz nie, dziękuję
Moje konto Moje konto

Długowieczność, spalanie tłuszczu, zdrowa skóra, wysokie libido, spokojny sen i aminikwasy

Aminokwasy sprzyjają płodności i długowieczności

 amino-acid-structure_najlepszesuplementy.png

Jak bardzo potrzebne są nam aminokwasy -skrót:

Dostarczanie aminokwasów naszemu organizmowi jest niezwykle ważne. Wiele osób ma spore niedobory tych aminokwasów. Wynikają one po części z niewłaściwego odżywiania i toksycznego trybu życia. Po części też wynikają z tego, że powoli się starzejemy i nasz organizm nie jest w stanie tak sprawnie syntezować i przetwarzać egzo i endogennych aminokwasów.

Aminokwasy oddziaływują na zdrowie i sprawność naszego organizmu w bardzo wieku obszarach: 

  • działają przeciwstarzeniowo
  • przeciwdziałają zapaleniom stawów i osteoporozie
  • obniżają poziom cholesterolu, szczególnie LDL
  • przeciwdziałają cukrzycy
  • regulują spalanie tłuszczu zapewniając właściwy metabolizm
  • spektakularnie wpływają na zdrowie i piękny wygląd naszej skóry do późnej starości
  • zapobiegają wypadaniu włosów i powodują, że są zdrowe i lśniące
  • pomagają niwelować szkodliwe i przykre skutki klimakterium
  • wspaniale poprawiają naszą męskość w każdym wymiarze męskość
  • zapewniają spokojny sen, którego jakość ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, ułatwiają relaksowanie się
  • poprawiają naszą wydajność fizyczną i psychiczną, wyostrzają nasze widzenie i nasz intelekt

Aby suplementacja aminokwasami była bardziej skuteczna (szczególnie, gdy niedomagamy), powinniśmy także uzupełniać suplementacją: 

  • witaminę A (najlepiej w formi betakarotenu, bo nie można go przedawkować)
  • witaminę B, cały kompleks tych witamin
  • witaminę C, którą zawsze powinniśmy mieć przy sobie bo jest doskonałym suplementem chroniącym przed stanami zapalnymi
  • witaminą D ponieważ bez niej organizm nie może zainicjować wielu procesów metabolicznych i ozdrowieńczych
  • witaminą E, ponieważ doskonale radzi sobie z wolnymi rodnikami, które niszczą nasze zdrowie i skracają nasze życie
  • cynkiem chelatowanym ponieważ zapewnia równowagę naszego ciała a męskie plemniki bez niego mają niską jakość i skuteczność
  • magnezem i wapniem, ponieważ to nasz budulec
  • kwasami omega 3, bo bez nich nic w naszym ciele nie działa prawidłowo

Badania prowadzone w ostatnich latach wykazały, że aminokwasy są przydatne w walce z cukrzycą (https://www.aminoacid-studies.com/areas-of-use/diabetes.html), osteoporozą (https://www.aminoacid-studies.com/areas-of-use/arthritis-and-osteoporosis.html), chorobom serca, zaburzeniom metabolicznym ,  zaburzeniom erekcji, przeciwdziałaniu starzeniu, a także dolegliwościom menopauzalnym., żeby wymienić tylko kilka. 

Aminokwasy są niezbędne do budowy białek strukturalnych, takich jak kolagen, enzymy, mechanizmy krzepnięcia, przeciwciała, cząsteczki transportowe, mięśnie i hormony.

Niestety źle .  dieta prowadzi do dostarczania aminokwasów do organizmu poniżej zalecanych poziomów. Zapobieganie i leczenie niektórych chorób często prowadzi do wzrostu wymagań dotyczących dawkowania aminokwasów, co oznacza, że powinny być przyjmowane jako suplementy. Wegetarianie, a także osoby z przewlekłymi zaburzeniami wątroby i nerek, mają większe ryzyko rozwoju niedoboru aminokwasów. Aminokwasy: arginina , glutamina, lizyna, metionina i tauryna mają działanie immunomodulacyjne i są korzystne dla osób z niedoborem odporności. Podsumowując, aminokwasy mają olbrzymi potencjał w leczeniu i zapobieganiu wielu chorobom. odsumował dr Jürgen Reimann ekspert sądowy w zakresie farmaceutyli i wykładowca na uniwersytetach w Monachium i Ratyzbonie 1

 

Aminokwasy mogą wspierać organizm na wiele różnych sposobów

Oprócz tradycyjnego konwencjonalnego wsparcia medycznego, aminokwasy zapewniają naturalne alternatywne podejścia w następujących obszarach:

  • Przeciw starzeniu
  • Zapalenie stawów i osteoporoza
  • Cholesterol
  • Cukrzyca
  • Spalanie tłuszczu
  • Zdrowa skóra
  • Wypadanie włosów
  • Klimakterium
  • Męskość
  • Sen, nastrój i wydajność

 

Aminokwasy i ich znaczenie dla Anti-Aging

Piękna skóra, jędrne paznokcie i lśniące włosy są z pewnością symbolami zdrowia i naturalnego piękna. Aby utrzymać je w ten sposób tak długo, jak to możliwe i opóźnić proces starzenia, ważne jest dostarczanie pewnych składników odżywczych. Ponieważ skóra jest odbiciem naszego metabolizmu, jest wrażliwa na wszelkie zmiany, które mogą wystąpić. Reakcje alergiczne, infekcje lub słabe krążenie i zaopatrzenie w tlen są szybko rozpoznawane na skórze przez bladą cerę, szorstkie pory i sagginess.

Właściwa mieszanka aminokwasowa działa jak zabieg naprawczy od wewnątrz. Potwierdzają to różne badania, które podkreślają znaczenie aminokwasów dla utrzymania włosów w zdrowiu i ujędrnienia skóry.(2,3,4)

Aminokwasy dostarczają składniki odżywcze, które odżywiają skórę, włosy i paznokcie z wnętrza ciała. Zabieg ten wzmacnia tkankę łączną i utrzymuje skórę gładką i elastyczną, a paznokcie są jędrne, a włosy mocne.

 los_telomeros_najlepszesuplementy24.jpg

Kreatyna wspomaga funkcje skóry i stymuluje produkcję kolagenu

Kreatyna odgrywa ważną rolę dla zdrowej skóry. Jest produkowana z aminokwasów argininy i metioniny, które z kolei są częścią karnityny. Kreatyna występuje naturalnie w organizmie i jest szczególnie ważna dla metabolizmu energetycznego komórek. Osoba ważąca około 70 kg ma około 120 g kreatyny w swoim organizmie, szczególnie skoncentrowanej w tkance i komórkach o wysokim obrocie energii, takich jak mięśnie, mózg lub komórki odpornościowe. Skóra, która jest największym organem, wymaga kreatyny do skutecznego wykonywania swoich funkcji. Kreatyna dostarcza komórkom energii, a przez to wspiera regenerację tkanki łącznej, komórek i metabolizm skóry.

Wraz z wiekiem podział komórek ulega spowolnieniu i zamiast co 28 dni komórki są odnawiane co 30 do 40 dni (od wieku 40 lat). Zmniejsza to liczbę nowych komórek niezbędnych, by młodo wyglądać. Liczba włókien nośnych w kolagenie tkankowym i elastynie - już zaczyna spadać od wieku 25 lat. Stały proces składania i degradacji zostaje przesunięty, aż do momentu, gdy więcej komórek zostanie zniszczonych, niż jest produkowanych. Promienie UV, wolne rodniki i agresywne związki tlenu również uszkadzają skórę, co powoduje, że tkanki stają się słabsze, skóra staje się mniej elastyczna i tworzą się zmarszczki.

 

Aminokwasy argininy i karnityny tworzą kreatynę

Kiedy aminokwasy arginina i karnityna tworzą kreatynę, wspierane są naturalne funkcje skóry, a komórki są stymulowane do produkcji większej ilości kolagenu i elastyny. Komórki dostarczane z kreatyną są zdolne do naprawy uszkodzonego DNA. Co więcej, kreatyna może chronić komórki przed szkodliwymi substancjami, otaczając je warstwą wody. Pozwala to skórze uzupełnić utraconą wilgoć. Znaczenie kreatyny dla tworzenia kolagenu jest również duże. To endogenne białko tworzy sieć włókien, chroni tkankę łączną i jest odpowiedzialne za jędrną skórę i silne więzadła, ścięgna i chrząstkę. Przede wszystkim kolagen zwiększa zdolność magazynowania wody w skórze. Kreatyna stymuluje endogenną produkcję kolagenu. Pozwala to skórze nabrać więcej wilgoci. Wówczas staje się grubsza i bardziej gładka.(5)

 

Glutamina reguluje równowagę kwasowo-zasadową i ujędrnia skórę

Zrównoważona dieta jest warunkiem wstępnym dla zdrowej skóry. Podaż ważnych składników odżywczych spowalnia proces starzenia się skóry i wspomaga regenerację komórek. Jednak często nasze diety są niezrównoważone lub niezdrowe. Kawa, nikotyna lub nadmierne spożycie mięsa może prowadzić do nadkwaśności. Zachwianiu ulega równowaga kwasowo-zasadowa, a komórki i tkanki zostają zniszczone. Aminokwasy mogą znacząco przyczynić się do utrzymania  równowagi kwasowo-zasadowej, neutralizując kwasy. Niestety, dostępność aminokwasów zmniejsza się z wiekiem i coraz częściej pobiera się je z własnych zasobów. Mięśnie i skóra tracą elastyczność, często powodując utratę włosów i tworzenie się zmarszczek.

Glutamina jest decydującym czynnikiem przy utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Ten aminokwas może odpędzić trujący amoniak w nerkach. Podstawowa cząsteczka amoniaku łączy kwas protonowy i jest eliminowana. Dzięki temu jeden kwas jest usuwany z organizmu, podczas gdy wodorowęglan jest zachowywany, co jest korzystne, ponieważ jest potrzebny do endogennej neutralizacji kwasów. Glutamina wspiera zatem regulację równowagi kwasowo-zasadowej. Jest to również ważne dla twardej skóry.(6)

Chociaż glutamina może być wytwarzana przez organizm, nie jest on w stanie wyprodukować jej w wystarczających ilościach z wiekiem. Konsekwencje są alarmujące, ponieważ substancja ta jest odpowiedzialna za produkcję białka. Jeśli nie ma wystarczającej ilości dostępnej glutaminy, organizm pobiera niezbędne białko z mięśni i zamienia je w glutaminę i energię. Oznacza to, że białko mięśniowe gubi się, włókna mięśni stają się cieńsze, a skóra traci elastyczność. Starzejącą się skórę można porównać do rośliny, która więdnie i wysycha. Glutamina może spowolnić ten proces, dlatego naukowcy nazywają ją "fontanną młodości od wewnątrz".(7)

 

Karnityna wspomaga przekształcanie tłuszczu w energię

Ilość tłuszczu w naszych ciałach rośnie wraz z wiekiem. Dlatego ważne jest, aby uprawiać sport, aby zachować formę. Karnityna może również pomóc w kontroli wagi, ponieważ poprawia transport kwasów tłuszczowych jako paliwa do spalenia. W połączeniu z ruchem, karnityna może przyczyniać się do zwiększenia szybkości spalania tłuszczu. Dlatego powinien to być ważny aspekt programów fitness i wellness.(8)

 

 

Aminokwasy i ich znaczenie dla zapalenia stawów i osteoporozy

Suplementy odżywcze mogą pomóc w zapaleniu stawów

osteoporosis_najlepszesuplementy24.jpg

Prof. Dr. Klaus Miehlke ekspert w zakresie chorób kości w Niemczech w publikacji z 2002 roku napisał: "Pomimo faktu, że choroby kości rosną od dziesięcioleci, badania naukowe były w stanie dostarczyć niewielu innowacji, ponieważ uwaga skupiła się bardziej na zwalczaniu typowych objawów. Perspektywa naturopatyczna na choroby stawów jako część zjawiska zmodyfikowanej regulacji podstawowej i degeneracji macierzy może przynieść znaczące korzyści zarówno tym, którzy później stają się pacjentami, jak i społecznością. Dzieje się tak dlatego, że środki dietetyczne podjęte zgodnie z najnowszymi ustaleniami z badań matrycowych mogą ustabilizować funkcje stawów w perspektywie długoterminowej i zapobiec nienormalnej produkcji składników chrząstki / macierzy. (9)

W przypadku chorób stawów lub chrząstek konieczne jest, aby organizm ludzki przyjmował substancje chrzęstne w wystarczających ilościach. Sama zdrowa dieta nie może tego zapewnić, dlatego naukowcy zalecają przyjmowanie suplementów diety zawierających substancje chrzęstne.

 

Metionina jest ważną substancją chrzęstną

Aminokwas metionina jest jedną z substancji chrzęstnych. Jest niezbędnym aminokwasem, co oznacza, że nie może być wytwarzana przez organizm i dlatego musi być spożywana w diecie.

 

Metionina jest znana jako ważny organiczny donor siarki

Chrząstka stawowa wymaga przede wszystkim dostatecznej ilości siarki. Jeśli w organizmie nie ma wystarczającej ilości siarki, zdrowe osoby nie odczują tego przez dłuższy czas. Jednak odczują to osoby cierpiące na artretyzm, ponieważ niedobór siarki może powodować poważne powikłania, nawet w początkowych stadiach zapalenia stawów.

Testy dowiodły, że chrząstka u zdrowych osób zawiera około trzy razy więcej siarki niż u pacjentów cierpiących na artretyzm. W związku z tym zaleca się, aby osoby cierpiące na cukrzycę zwiększały wytwarzanie siarki w organizmie poprzez dodatkowe podawanie metioniny. Kolejnym problemem jest to, że wiele leków tworzy siarczan, którym jest sól w kwasu siarkowego. Dlatego zapotrzebowanie na siarkę jest szczególnie wysokie u osób cierpiących na artretyzm.(10)

Jednak nie jest prostym zadaniem przyjmowanie "siarki" jako suplementu diety. Aminokwas metionina jest o wiele bardziej odpowiedni do tego celu, ponieważ można go stosować do wytwarzania prawie każdego związku siarkowego, zwłaszcza w połączeniu z witaminami z grupy B.

 

Metionina ma zatem szczególne znaczenie w trzech obszarach:

  • posiada właściwości przeciwzapalne
  • ma działanie łagodzące ból i
  • stymuluje komórki chrząstki do zwiększonego tworzenia tkanki chrzęstnej

Wiele testów wykazało, że metionina ma taki właśnie wpływ na pacjentów z zapaleniem stawów, a ponadto nie powoduje żadnych skutków ubocznych.(11)

 

Arginina wspomaga tworzenie kości

Osteoporoza należy do klasycznych chorób związanych z wiekiem, na które cierpią głównie kobiety. To choroba zaniku kości, zmniejsza ich gęstość, przyspieszając degradację. Chorzy mają znacznie większe ryzyko złamania kości, co z kolei wpływa na cały szkielet.

 

Aminokwas arginina jest kluczowym czynnikiem dla tworzenia kości, ponieważ między innymi wspomaga produkcję kolagenu. Kolagen jest białkiem, które jest podstawowym składnikiem różnych tkanek łącznych (takich jak chrząstka) i kości. W ten sposób arginina wspomaga wzrost osteoblastów, w których powstaje masa kostna.(12)

Niedobór argininy może być przyczyną osteoporozy, szczególnie u starszych kobiet, co potwierdzono w badaniu z 2002 roku.(13) . Włoskie badanie z 2003 roku (14) pokazało, że arginina w połączeniu z innymi aminokwasami wspiera wzrost osteoblastów, a także sprzyja podziałowi. Eksperci zalecają, aby podawanie aminokwasów należało do metod leczenia osteoporozy, zwłaszcza że arginina działa przeciwko komórkom niszczącym kość.(15)

Ważne są także witaminy i minerały

Oprócz aminokwasów ważne są również określone witaminy i minerały dla stawów. Witamina C bierze udział w endogennej syntezie kortyzolu. Kortyzol zapobiega procesom zapalnym w stawach i odgrywa istotną rolę w regeneracji substancji chrząstki.(16)

Witamina B6 i magnez są ważnymi składnikami odżywczymi, ponieważ zapewniają skuteczną ochronę przed wolnymi rodnikami. Wolne rodniki to agresywne połączenia, które występują w wielu procesach metabolicznych w organizmie. Atakują chrząstki stawowe, a tym samym przyspieszają proces ich łamania. Ten negatywny wpływ wolnych rodników można zmniejszyć przez inne zmiatacze rodników, takie jak witamina C, selen lub cynk.

Wapń mineralny jest kluczowym materiałem budowlanym dla wszystkich kości. Wysokiej klasy dostawcy wapnia to mleko i produkty mleczne, takie jak ser i jogurt. Chociaż rzadko występuje niedobór wapnia, ważne jest jednak, aby wapń uzyskany z diety był optymalnie wykorzystywany. Witamina D jest niezbędna w celu prawidłowej alokacji wapnia nie w krwi lecz w tkankach twardych.

 

Witamina D jest ważna dla wykorzystania wapnia

Latem codzienna ekspozycja w zaledwie pół godziny pokrywa zapotrzebowanie na witaminę D. Promienie słoneczne i promieniowanie UV są w stanie aktywować prekursory witaminy D, czyli tzw. Pro witaminy D3. Bardzo ważne jest, aby twarz i ramiona nie były przykryte ubraniami, a krem przeciwsłoneczny nie był używany na skórze. Jednak w zimie słońce nie jest wystarczająco silne, aby wytworzyć wystarczającą ilość witaminy D, nawet w połączeniu z dietą uzyskaną w diecie.

Dlatego zaleca się przyjmowanie witaminy D w postaci tabletki lub kapsułki jako suplementu diety. Początkowo sugerowano, że 5-10 μg dziennie było wystarczającą dawką dzienną, ale teraz przyjmuje się, że w rzeczywistości 15-20 μg na dzień jest konieczne dla organizmu ludzkiego. Jest to szczególnie ważne dla osób starszych lub uzależnionych, ponieważ skóra u tych osób może wytwarzać jedynie pro witaminę D3 w niewielkich ilościach.

Ponadto osoby starsze  na ogół mają trudności z przetwarzaniem wapnia w nerkach i wątrobie, dlatego mają szczególnie wysokie zapotrzebowanie na witaminę D. Udowodniono to w badaniu z 2006 r., W którym uczestnikom podawano witaminę D3 (cholekalcyferol) przez okres trzech lat. Wyniki pokazały, że możliwość złamań zmniejszyła się nawet o 65 procent.(17)

 

Aminokwasy i ich znaczenie dla poziomu cholesterolu

Badania pokazują, że aminokwas arginina obniża poziom cholesterolu o około 10%

cholesterol_najlepszesuplementy24.jpg

Badania wykazały, że podanie argininy zmniejszało poziomy cholesterolu średnio z 231 mg / dl do 207 mg / dl. Grupa kontrolna, której nie podano argininy, nie wykazała żadnej zmiany we krwi. Poziomy "dobrego" cholesterolu HDL chroniącego (lipoproteiny o wysokiej gęstości) pozostały stabilne u wszystkich uczestników.(18)

 

Migdały zawierają dużo argininy

W badaniu opublikowanym w American Journal of Clinical Nutrition autor przeanalizował wpływ migdałów na poziom cholesterolu. Migdały zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminę E i dużo argininy. W badaniu migdały zmniejszyły "zły" poziom cholesterolu LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości) około 7%.(19)

Arginina utrzymuje elastyczne ścianki naczyń krwionośnych i zapobiega zlepianiu się płytek krwi i białych krwinek. Tym samym zapobieganie powstawaniu zakrzepów.(20)

Suplementacja argininą ma bardzo pozytywny wpływ zarówno na układ sercowo-naczyniowy, jak i na nerki.5

 

Tauryna jest ważna dla mięśnia sercowego

Aminokwas tauryna jest bardziej skoncentrowany w mięśniu sercowym niż jakikolwiek inny aminokwas. Rytm serca regulowany jest przez potas i wapń. Powodują napięcie i rozluźnienie mięśnia sercowego. Tauryna reguluje dopływ potasu i wapnia do serca, dzięki czemu może wyeliminować arytmię serca. Ponadto tauryna obniża ciśnienie krwi, co do którego udowodniono, że obniża poziom cholesterolu, ponieważ stymuluje przepływ żółci. Poza tym hamuje również zbijanie płytek krwi.(21)

 

Karnityna może obniżać wysoki poziom lipidów we krwi

Karnityna jest substancją podobną do witaminy, która ma bardzo ważne znaczenie dla poziomu cholesterolu. Zapobiega krzepnięciu cholesterolu w starszym wieku.

Karnityna wpływa pozytywnie na poziom lipidów we krwi: każda osoba, która uzupełniła karnitynę, obniżyła poziom cholesterolu

Ciało ludzkie wytwarza własną karnitynę, ale przede wszystkim otrzymuje się ją poprzez jedzenie mięsa. Ponieważ osoby z wysokim poziomem lipidów we krwi powinny unikać produktów pochodzenia zwierzęcego, przydatne może być suplementowanie suplementami zawierającymi karnitynę.(22)

 

Suplementacja aminokwasami w cukrzycy

Arginina może zmniejszyć oporność na insulinę

Komórki osoby chorej na cukrzycę są często insulinooporne. „Przejadły” się węglowodanami i już nie chcą ani ich ani insuliny. Konsekwencją tak zwanej insulinooporności jest niewystarczająca ilość energii wytwarzana w komórkach. Co więcej, cukru we krwi wzrasta. W dłuższej perspektywie stale podwyższony poziom cukru we krwi może uszkodzić naczynia i prowadzić do zwapnień oraz typowych wynikających z nich chorób, takich jak udar lub atak serca. Cukrzyca typu 2 jest najczęściej kojarzona z osobami starszymi, ponieważ wrażliwość na insulinę w komórkach zmniejsza się wraz z wiekiem jest też efektem (niezależnie od wieku przejadania się śmieciowym jedzeniem pełnym prostych węglowodanów). Badanie z 1998 roku wykazało, że arginina może zmniejszać oporność na insulinę, co z kolei może zwiększać wrażliwość na insulinę.(23)

Arginina - ważny aminokwas do wchłaniania insuliny

Inne badanie przeprowadzone przez europejskich naukowców wykazało, że aminokwas arginina ma ogromne znaczenie dla wrażliwości komórek organizmu na insulinę. Arginina jest prekursorem tlenku azotu, substancji przekazującej, która ma bezpośredni wpływ na wrażliwość na insulinę. W badaniu sześciu pacjentów z cukrzycą typu 2 podzielono na dwie grupyArginina poprawiła wrażliwość na insulinę o ponad 30 procent (badania z grupą kontroplną) .Arginina dodatkowo doprowadziła do znacznego rozszerzenia naczyń krwionośnych,(24)

 

Karnityna - przydatny dodatek w leczeniu cukrzycy

Badanie przeprowadzone w 2007 roku było w stanie udowodnić, że aminokwas L-karnityna może poprawić wrażliwość na insulinę w leczeniu cukrzycy, gdy jest przyjmowany jako suplement diety.(25) Ponadto karnityna chroni komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny jest wyzwalany przez wolne rodniki, które powstają w wyniku określonych procesów metabolicznych, ale także przez zanieczyszczenie środowiska, palenie tytoniu lub promienie UV. Wolne rodniki mogą uszkadzać błony komórkowe i różne struktury powierzchniowe ciała, takie jak wewnętrzne ściany tętnic. Dlatego często uczestniczą w rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Diabetycy już teraz mają większe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nerek i oczu, ponieważ zwiększony poziom cukru we krwi atakuje naczynia krwionośne. Stres oksydacyjny zwiększa ten efekt. Karnityna może uczynić wolne rodniki nieszkodliwymi, a tym samym chronić serce, nerki i oczy.(26)

 

Karnityna poprawia wartości lipidów we krwi

Lipoproteina A jest składnikiem tłuszczu we krwi. Jeśli stężenie tej substancji w osoczu krwi wzrasta, zwiększa się wraz z nią ryzyko choroby wieńcowej lub zaburzeń krążenia. Podanie karnityny może zmniejszyć to ryzyko poprzez obniżenie poziomu lipoproteiny A. 

 

Cynk reguluje wydzielanie insuliny

Pierwiastek śladowy cynku również odgrywa znaczącą rolę w cyklu insulinowym. Jest składnikiem insuliny i jest niezbędny do przechowywania i działania hormonu. Cynk jest ponadto składnikiem wielu ważnych enzymów, które biorą udział w regulacji równowagi glukozy w organizmie. Kontroluje uwalnianie insuliny po jedzeniu. Diabetycy częściej cierpią z powodu niskiego poziomu  cynku niż osoby zdrowe. 

 

Cynk stabilizuje poziom cukru we krwi

Regularne przyjmowanie cynku przez okres kilku tygodni u pacjentów z cukrzycą aktywuje produkcję insuliny i stabilizuje poziom cukru we krwi. Jednocześnie zmniejsza poziom glukozy we krwi na czczo, który jest określany przez tak zwaną glikohemoglobinę u chorych na cukrzycę. Cynk ma także pozytywny wpływ na gojenie się ran. Dlatego suplement jest przydatny w leczeniu zgorzeli cukrzycowej.

Zaleca się dzienne spożycie 15 do 30 mg cynku w ramach profilaktyki i leczenia cukrzycy. Część tego powinna zostać przyjęta w formie suplementu diety.(27)

 

Luteina i zeaksantyna wzmacniają wzrok chorych na cukrzycę

Rosnące zwapnienie tętnic wpływa głównie na oczy, szczególnie u chorych na cukrzycę. Z tego powodu dodatkowe spożycie luteiny z wtórnego metabolitu roślinnego powinno być szczególnie interesujące dla diabetyków. Badanie z USA wykazało, że luteina może złagodzić objawy zwyrodnienia plamki we wczesnych stadiach, gdzie siatkówka stopniowo traci swoją funkcję. Pozytywny wpływ przeciwutleniających składników odżywczych, zwłaszcza luteiny, jednoznacznie pozytywnie wpływa na zdrowiu oczu.(28)

Jest szczególnie ważne dla diabetyków, aby zapobiec niepotrzebnemu obciążeniu oczu i zapewnić wystarczającą podaż mikroskładników odżywczych. Dotyczy to szczególnie składników odżywczych, które nie mogą być wytwarzane w organizmie, takich jak luteina karotenoidowa i zeaksantyna. Chronią oczy na dwa sposoby, ponieważ działają jak wewnętrzna para okularów przeciwsłonecznych i odfiltrowują szkodliwe promienie. Jeżeli jednak szkodliwe promieniowanie UV trafi na siatkówkę oka, powodując powstawanie wolnych rodników, wchodzi w grę druga cecha ochronna. Mikroskładniki odżywcze łączą wolne rodniki i sprawiając, że oko jest bezpieczne.(29). Ta podwójna ochrona poprzez filtrowanie i wychwytywanie rodników szybko ulega pogorszeniu u diabetyków, dlatego osoby dotknięte chorobą powinny w szczególności zapewnić sobie wystarczającą podaż niezbędnych składników odżywczych.

Ci, którzy spożywają pięć porcji owoców i warzyw dziennie, w zależności od poziomu świeżości i metody przygotowania, powinni mieć wystarczającą ilość mikroelementów. Niemniej jednak te dzienne ilości nie zawsze są praktyczne, a suplementy żywieniowe stanowią sensowną alternatywę, ponieważ umożliwiają regularną dostawę wszystkich niezbędnych mikroelementów. Luteina i zeaksantyna są naturalnymi składnikami odżywczymi i są całkowicie bezpieczne.

 

Aminokwasy i ich znaczenie dla spalania tłuszczu

Aminokwasy, witaminy, minerały i pierwiastki śladowe odgrywają istotną rolę w utracie wagi.

lose_fat_najlepszesuplementy24.png

To, czy stopniowo przybieramy na wadze, czy pozostajemy szczupli, zależy od naszych hormonów. I tu klucz do utraty wagi: systematyczna suplementacja niektórych aminokwasów pozwala nam stymulować organizm do wytwarzania hormonów spalających tłuszcz w wystarczającej ilości - w sposób naturalny i zgodny z potrzebami organizmu.

Jednym z ważnych hormonów odpowiedzialnych za spalanie tłuszczu jest hormon wzrostu (somatotropina, STH). Produkujemy ten hormon podczas snu. Pobudza syntezę białek i przyspiesza utlenianie tłuszczów. Pacjenci z nadwagą mają zazwyczaj niższe stężenia STH, co często utrudnia zmniejszenie masy ciała.1  Niestety, hormon wzrostu jest bardzo drogi i musi być wstrzykiwany pod ścisłym i kompetentnym nadzorem lekarza. Bezpieczniej jest więc symulować nasze ciała w naturalny sposób wydzielając ten hormon. Wykazano, że niektóre aminokwasy stymulują hormon wzrostu , jeśli w nocy przyjmowane są w wystarczających ilościach na pusty żołądek. Aminokwasy te, to:

  • Arginina (30)
  • Glutamina (31)
  • Metionina (32)

Synteza hormonu wzrostu wymaga również witaminy B6, witaminy B12 i cynku.

 

Badania wykazały, że otyli pacjenci mogą mieć niedobór karnityny.

W tym przypadku warto suplementować karnitynę. Karnityna która syntetyzowana w wątrobie i nerkach - z dwóch podstawowych aminokwasów lizyny i metioniny. Działa jako cząsteczka nośnikowa, która transportuje długołańcuchowe kwasy tłuszczowe przez wewnętrzną błonę mitochondrialną. Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe mogą tylko przechodzić przez błonę, jeśli zostały zestryfikowane karnityną, podczas gdy średnio- i krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe mogą przechodzić bez tego nośnika (cząsteczki transportowej).(33)

 

Karnityna jako spalacz tłuszczu

Karnityna szybciej transportuje kwasy tłuszczowe i wrzuca je do pieca metabolicznego.(34). Oznacza to, że ciało pali tłuszcz zamiast go przechowywać. Ze względu na działanie utleniające tłuszcz, karnitynę stosuje się także do redukcji wagi i często określa się ją jako "spalacz tłuszczu".

Karnityna jest syntetyzowana w pięciu etapach, przy udziale witaminy B6, witaminy B12, niacyny i kwasu foliowego. Niedobór którejkolwiek z tych substancji może ograniczyć biosyntezę karnityny.

Profesor Luppa z Uniwersytetu w Lipsku napisał o spalaniu tłuszczu l-karnityny w swoim eseju z 2004 roku, "jeśli chodzi o zapobieganie otyłości, można powiedzieć, że obecne środki mające na celu poprawę rozkładu tłuszczu są skuteczniejsze niż propagowane ograniczenia spożycia tłuszczu w diecie. Warunkiem wstępnym jest jednak optymalne funkcjonowanie metabolizmu tłuszczu i jego regulacja. L-karnityna odgrywa decydującą rolę jako istotny czynnik kumulacyjny w obu przypadkach. Niedobór l-karnityny zmniejsza rozkład kwasów tłuszczowych w macierzy mitochondrialnej ze względu na jej funkcję jako nośnika. L-karnityna jest również ważna w regulowaniu metabolizmu tłuszczów i węglowodanów, ponieważ jest substratem transferazy palmitoilowej karnityny (CPT). "

Ponadto "ograniczenia w dostępności l-karnityny są nie tylko rozpoznawalne w zdolności adaptacyjnej metabolizmu lipidów, ponieważ wpływają również na metabolizm węglowodanów i białek. W konsekwencji może wystąpić obniżenie poziomu cukru we krwi i zwiększona degradacja białka. "

 

Nie było wyraźnych dowodów na to, że karnityna może zwiększyć utlenianie tłuszczu w niektórych komórkach ciała.

Podawanie karnityny może zwiększyć mobilizację kwasów tłuszczowych z adipocytów (komórek tłuszczowych), a także zwiększyć utlenianie kwasów tłuszczowych w tych komórkach.(35)

Suplementacja karnityną podczas diety o obniżonej kaloryczności może prowadzić nie tylko do znacznego zmniejszenia tkanki tłuszczowej, ale także do jednoczesnego zwiększenia masy mięśniowej.(36)

Karnityna ułatwia zarządzanie wagą

Wykazano, że suplementacja diety 500 mg L-karnityny dziennie, w połączeniu ze szkoleniem motywacyjnym, zapewnia już znaczną utratę wagi u osób z nadwagą. Uczestnicy badania byli w stanie stracić średnio 400g tkanki tłuszczowej w ciągu czterech tygodni, bez zmiany diety i poziomu ćwiczeń. Pomiary obwodu w talii wykazały średni spadek o 1,3 cm.(37)

 

Glutamina zapobiega gromadzeniu się tłuszczu

Glutaminę można przekształcić w glukozę w nerkach bez wpływu na liczbę glukagonu i insuliny. Dlatego też przyczynia się do zaopatrzenia w energię, a jednocześnie może ominąć gromadzenie tłuszczu indukowane przez insulinę.(38)

Przeciwdziała przechowywaniu tłuszczów dietetycznych, dzięki czemu pomaga regulować wagę. Suplementacja glutaminą w diecie wysokotłuszczowej prowadzi do utraty tkanki tłuszczowej. Ponadto glutamina może zmniejszyć apetyt na cukier i alkohol.(39)

Witaminy z grupy B i cynk są również ważne dla spalania tłuszczu. Witamina B jest bardzo pomocna przy schudnięciu, ponieważ prawie wszystkie witaminy B pobudzają zdolność organizmu do rozkładania tkanki tłuszczowej. Co więcej, są one także źródłem odżywczym dla nerwów. Witamina B: ryboflawina (B2), niacyna (B3), kwas pantotenowy (B5), biotyna (B7) i kobalamina (B12) są odpowiedzialne za kontrolowanie metabolizmu i stymulują rozkład tłuszczów ciała. Są szczególnie skuteczne i szybkie w odniesieniu do spalania tłuszczu. Witamina B2 jest ważna, ponieważ szybko zamienia białka, węglowodany i tłuszcze w energię. Pierwiastek śladowy cynku ma podobne właściwości, ponieważ wspomaga organizm w przetwarzaniu tłuszczu i węglowodanów i jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu białek. Aminokwasy mogą zatem wypełniać tylko swoje ważne zadania w metabolizmie lipidów przy wystarczającej podaży cynku.

 

Aminokwasy i ich znaczenie dla zdrowych włosów

Metionina wzmacnia paznokcie i pomaga zapobiegać wypadaniu włosów

Metionina zawiera siarkę, która może tworzyć łańcuchy, które same tworzą sieci i to właśnie dzieje się we włosach i paznokciach. Metionina może zatem znacznie wzmocnić strukturę włosów i paznokcie. Metionina może również pomóc w wypadaniu włosów.(40)

 healthy-hair_najlepszesuplementy24.jpg

Arginina wspomaga wzrost włosów

Kilka publikacji wskazuje, że aminokwas arginina ma olbrzymi wpływ na wzrost włosów. Jako prekursor tlenku azotu ma kluczowe znaczenie dla wzrostu włosów. Działanie argininy rozszerzające naczynia wspomaga wzrost włosów, ponieważ tlenek azotu wytwarzany z argininy otwiera kanały potasowe komórek. Dopływ krwi do korzenia włosów poprawia się, co z kolei stymuluje wzrost włosów.(41)

 

Glutamina jest niezbędna do wzrostu włosów

Glutamina w najczęściej występującym aminokwasie, który jest wytwarzany naturalnie przez organizm, ale jego produkcja zmniejsza się wraz z wiekiem. Z tego powodu dodatkowa podaż glutaminy jest niezbędna od wieku średniego (30-35lat) do starości, aby wspomóc wzrost włosów. Zapotrzebowanie organizmu na glutaminę wzrasta również w okresach stresu i kiedy organizm jest obciążony fizycznie. Glutamina budując i wzmacniając włosy, dostarcza do nich siarkę, która jest niezbędna do ich wzrostu.(42) Z tego też względu glutamina stosowana jest często w preparatach do włosów.

 

Cynk i witaminy są również ważne dla włosów

Podobnie jak skóra, włosy potrzebują znacznej ilości mineralnego składnika odżywczego cynku. Jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, który ma ogromne znaczenie dla wzrostu włosów. Cynk bierze udział w budowaniu keratyny, która jest jednym z głównych składników włosów, skóry i paznokci. Co więcej, ludzki organizm potrzebuje cynku do tworzenia kolagenu, który nie tylko łączy tkankę łączną, ale także zakotwicza włosy w skórze i jest ważny również dla struktury włosa. Cynk ułatwia również podział komórek, co umożliwia wzrost włosów. Dlatego utrata włosów jest pierwszą oznaką niedoboru cynku. Można to jednak poprawić poprzez suplementację cynkiem.(43)

 

Wszystkie witaminy z grupy B są niezbędne do zdrowego wzrostu włosów. Jedną z wielu oznak niedoboru jednej lub wszystkich z tych witamin jest utrata włosów i / lub łamliwe lub matowe włosy.

Witamina C odgrywa również ważną rolę w zdrowym porostu włosów. Jest to konieczne, aby żelazo mogło łączyć się z krwinkami czerwonymi, które mogą następnie dotrzeć do korzeni włosów. Jeśli przeważa niedobór żelaza, może to doprowadzić do uszkodzenia struktury włosa, co może spowodować ich utratę.(44)

 

Aminokwasy i ich znaczenie dla menopauzy

Menopauza zwykle rozpoczyna się, gdy kobiety osiągną wiek 45 lat i będą trwały od 10 do 15 lat. W okresie menopauzy następuje zmiana w układzie hormonalnym, a ciało kobiece produkuje coraz mniej estrogenu. W konsekwencji okresy miesiączkowania występują rzadziej, aż całkowicie ustają.

Chociaż menopauza nie jest chorobą, zmieniające się poziomy hormonów z nią związane często powodują problemy kliniczne, które po zgrupowaniu określa się mianem "zespołu menopauzalnego" lub "syndromu klimakterycznego". Najczęstsze objawy to uderzenia gorąca, zwiększone pocenie, kołatanie serca, zawroty głowy i suchość pochwy. Towarzyszyć temu mogą inne objawy, takie jak: ból głowy, apatia, nerwowość, bezsenność, przyrost masy ciała i zwiększone ryzyko osteoporozy, które mogą występować w różnym stopniu częstotliwości i intensywności podczas procesu menopauzy.

Hormonalna terapia zastępcza (HRT) jest jednym ze sposobów radzenia sobie z tymi problemami. Jednak HRT wiąże się z wieloma poważnymi skutkami ubocznymi i dlatego jest obecnie mocno dyskutowana. Oprócz HRT, zdrowy tryb życia i uzupełnianie odpowiednich składników odżywczych i niezbędnych elementów może w pewnym stopniu zwalczać dolegliwości menopauzalne. Aminokwasy, tak zwane fitohormony powinny służyć kobiecie w tym okresie.

 menopauza_i_aminokwasy_najlepszesuplementy24.jpg

Arginina zwiększa elastyczność naczyń, a tym samym pomaga w uderzeniach gorąca

Do najczęstszych objawów dolegliwości menopauzalnych należą te, które są głównie spowodowane zwężeniem lub rozszerzeniem (zwężeniem lub poszerzeniem) naczyń krwionośnych. Kobiety we wczesnych stadiach menopauzy są narażone na zwiększone ryzyko rozwoju dysfunkcji śródbłonka. Dysfunkcja śródbłonka jest zaburzeniem czynnościowym wpływającym na regulację szerokości naczyń krwionośnych, przez co krew nie krąży już w całkowicie optymalnym stopniu. W wyniku tego zaburzenia naczyniowego około czterech na pięć kobiet w okresie menopauzy doświadcza tak zwanych "uderzeń gorąca". Zaburzenia te wpływają negatywnie na funkcjonowanie układu sercowo naczyniowego. 

Dysfunkcje śródbłonka występują z powodu niedoboru rozpuszczonego tlenku azotu (NO). Arginina może przyczynić się do zmniejszenia takiej niedoboru syntazy NO. Innymi słowy, wystarczająca podaż argininy przeciwdziała dysfunkcji śródbłonka, zapewnia znacznie lepszą elastyczność naczyń, a to z kolei zmniejsza częstotliwość i intensywność uderzeń gorąca. Dzisiejsi naukowcy uważają zatem, że leczenie argininą będzie miało coraz większe znaczenie dla kobiet z dolegliwościami menopauzalnymi w przyszłości.(45)

 

Lizyna wspomaga działanie argininy i jest ważna dla kobiet przechodzących menopauzę

Lizyna może blokować wchłanianie aminokwasu argininy w komórkach.Pozwala to na zawarcie większej ilości argininy w osoczu krwi.(46) Można go następnie znacznie szybciej przekształcić w tlenek azotu neuroprzekaźnika.(47)

Lizyna jest ważnym składnikiem wielu białek, które są szczególnie ważne dla kobiet w okresie menopauzy. Należą do nich hormony, enzymy, białka nośnikowe osocza krwi, przeciwciała i białka strukturalne kości, skóry, ścięgien i mięśni. Ponadto lizyna zwiększa absorpcję wapnia w kościach i zębach, dlatego ten aminokwas jest coraz częściej polecany osobom, u których występuje ryzyko osteoporozy.(48)

 

Karnityna ułatwia kontrolę wagi

Karnityna jest biologicznym nośnikiem, który jest syntetyzowany z zasadniczych aminokwasów lizyny i metioniny . Zapewnia to, że długołańcuchowe kwasy tłuszczowe przechodzą przez wewnętrzną błonę mitochondrialną. Karnityna wspiera metabolizm energetyczny i potocznie cieszy się opinią "spalacza tłuszczu".

Badanie kliniczne z 2013 r. Wykazało, że trening motywacyjny w związku z codziennym podawaniem 500 mg L-karnityny może prowadzić do znacznego spadku masy ciała.

 

Fitoestrogeny mogą działać jako terapia ziołową hormonalną

Zużycie hormonów ziołowych w połączeniu z lub zamiast hormonalnej terapii hormonalnej okazało się skuteczne w wielu badaniach.(49) Te hormony ziołowe są znane jako fitoestrogeny i są w stanie pomóc w wielu dolegliwościach zdrowotnych związanych z procesem menopauzy. Fitoestrogeny znajdują się między innymi w jagodach schisandra, jagodach goji, zielonej herbacie, chmielu lub siemieniu lnianym. Ilości te są jednak zwykle zbyt niskie dla kobiet przechodzących przez menopauzę, dlatego wysoce zalecana jest odpowiednia suplementacja odżywcza odpowiednimi fitoestrogenami.(50)

 

Niedobory magnezu w okresie menopauzy należy usunąć

Zmiany hormonalne, które zachodzą w czasie menopauzy, powodują, że przeważnie niewykorzystany magnez jest wydalany przez nerki.(51) Jest to szczególnie ważniejsze, ponieważ magnez jest wchłaniany z pożywienia w niewystarczającej ilości. Może to mieć negatywny wpływ na serce, ponieważ magnez odgrywa istotną rolę w metabolizmie energetycznym wszystkich komórek (szczególnie w okresie menopauzy), a zwłaszcza w komórkach serca.(52)

Obfite suplementowanie magnezu jest zalecane w zapobieganiu osteoporozie. To dlatego, że nawet wystarczające zapasy wapnia i witaminy D są bez znaczenia, jeśli występuje niedobór magnezu w okresie menopauzy.(53)

 

Aminokwasy i ich znaczenie dla męskości i libido

Przyjmowanie poszczególnych pojedynczych aminokwasów może stymulować i pobudzać procesy biologiczne, które są związane z męskością i sprawnością seksualną.(54)

Około 2,8 miliona mężczyzn w Polsce cierpi na zaburzenia erekcji. W wielu z tych przypadków problemy pojawiły się już w wieku około trzydziestu lat, powodując poważne konsekwencje. Dzieje się tak dlatego, że zmniejszona męskość osłabia wiarę w siebie i prowadzi do lęku i lęku w kontakcie z partnerem, często wywołując depresję. Oprócz różnych produktów chemicznych, na siłę i sprawność seksualną mogą również pozytywnie wpływać określone aminokwasy. Dotyczy to w szczególności aminokwasów argininy i ornityny. Arginina jest prekursorem tlenku azotu i ma wiele pozytywnych skutków na organizm. Zwiększenie spożycia argininy zwiększa poziom tlenku azotu we krwi. Tlenek azotu rozluźnia ściany naczyń krwionośnych i w ten sposób poprawia krążenie krwi w całym ciele, w tym także w penisie.(55)Ponadto arginina podnosi stężenie tlenku azotu, co zwiększa elastyczność tętnicy.(56) Ten efekt może obniżyć ciśnienie krwi i poprawić procesy erekcji.(57) Wraz z tym, składniki odżywcze i tlen mogą być transportowane w szybszym tempie do narządów, co ma ogólnie pozytywny wpływ na potencję, wytrzymałość i sprawność seksualną.(58)

 foods-enhance-your-sex-drive_najlepszesuplementy24.jpg

Brak efektów ubocznych

Efekt stymulujący aminokwasu argininy na zdolność do erekcji jest znany od jakiegoś czasu. Arginina daje podobny efekt jak tabletki syntetyczne, ale jest znacznie tańsza i pozbawiona efektów ubocznych.(59) W odróżnieniu od tych znanych, opartych na chemii pigułek, arginina nie działa natychmiast, ponieważ wpływ na męskość objawia się po kilku dniach. Jednak przyjmowanie argininy jest całkowicie nieszkodliwe.

Arginina - dla aktywnego życia miłosnego

W badaniu przeprowadzonym przez Uniwersytet w Kolonii w 1999 r. dwadzieścia sześć pacjentów (ze średnim wiekiem 51 lat) cierpiących na problemy z potencją otrzymywało 1500 mg argininy w postaci kapsułki dziennie. Po siedmiu tygodniach 73% uczestników zauważyło znaczną poprawę zdolności do erekcji. Żaden z pacjentów nie doświadczył żadnych skutków ubocznych.(60)

Ornityna jest optymalnym suplementem

Aminokwas ornityny jest doskonale współpracuje z argininą. Efekty następują powoli, ale utrzymują się przez długi czas.(61) Połączenie obu aminokwasów poprawia ogólną zdolność regeneracji organizmu i prowadzi do zauważalnego wzrostu witalności. Udowodniono, że ten pozytywny wzrost wspomaga zdolność erekcji u mężczyzn.(62)

 

Zwykle organizm jest w stanie produkować wystarczającą ilość tych aminokwasów. Jeśli jednak produkcja tych aminokwasów jest zakłócona przez choroby lub czynniki związane ze stresem, zaleca się uzupełnienie diety o pokarmy zawierające argininę i ornitynę. Te aminokwasy znajdują się na przykład w rybach, mięsie, produktach mlecznych, orzechach, ryżu, soi i pszenicy. Arginina i ornityna są również dostępne w postaci suplementów diety. Szczególnie skuteczne są gdy przyjmuje się je łącznie z innymi składnikami odżywczymi jak cynk, witamina B i biotyna.(63)

 

Aminokwasy i ich znaczenie dla snu, nastroju i wydajności

Sen, dobry nastrój i wydajność są bezpośrednio powiązane. Każdy, kto rozpoczyna dzień po spokojnej nocy, może lepiej skoncentrować się na pracy i czuć się bardziej zrównoważony. Odwrotnie, stałe zmęczenie prowadzi do spadku wydolności organizmu. Aby zrównoważyć ciało i duszę, ważna jest zrównoważona podaż niezbędnych składników odżywczych. Nowe odkrycia w dziedzinie suplementów diety podkreślają znaczenie aminokwasów.

Glutamina działa uspokajająco i przeciwdziała objawom stresu

Aminokwasowa glutamina bierze udział w wielu procesach metabolicznych. Stabilizuje układ odpornościowy, wzmacnia komórki jelitowe i pomaga w walce ze stresem, depresją i lękiem.(64)

 4-sleep-strategies-for-athletes_najlepszesuplementy24.jpg

Glutamina zatrzymuje stres

Glutamina jest najważniejszym dostawcą energii dla komórek odpornościowych i jelitowych. Jeśli występuje niedobór tego aminokwasu, komórki te stają się powolne i nie mogą prawidłowo funkcjonować. Stężenia glutaminy w organizmie są zmniejszone w czasie stresu fizycznego lub psychicznego.(65,66) W tym samym czasie, liczba komórek uszkodzonych przez wolne rodniki i zamieniających się w komórki rakowe. Tworzy to reakcję łańcuchową: przy malejącej zawartości glutaminy komórki nie mają paliwa do wykonywania swoich funkcji. Układ odpornościowy jest osłabiony, a błona śluzowa jelit stopniowo traci działanie ochronne. W skrajnych przypadkach może prowadzić do "syndromu nieszczelnego jelita" - jelito "przecieka", umożliwiając przejście obcej materii poprzez nieszczelną błonę śluzową jelita  do układu krwionośnego.

W dobie stresu, napięć, stresu i wysiłku fizycznego sensowne jest stosowanie suplementacji glutaminą. Glutamina działa jak zapalnik w komórkach. Szczególnie komórki odpornościowe i jelitowe potrzebują dużej ilości tego aminokwasu, ponieważ dzielą się i odnawiają bardzo szybko. Jeśli dostępna jest wystarczająca ilość glutaminy, komórki odpornościowe i jelitowe są ustabilizowane, system obronny organizmu i błona śluzowa jelit są wzmocnione, zapobiegając tym samym i przeciwdziałając objawom stresu.

 

Glutamina uspokaja i wzmacnia psychikę

Pacjenci z wyczerpaniem i zaburzeniami mózgu często wykazują niedobór kwasu glutaminowego. Niepokój, bezsenność i brak koncentracji również są z tym związane.

Ciało wytwarza glutaminę z kwasu glutaminowego i odwrotnie. Glutamina zwiększa wytwarzanie GABA, kwasu gamma-aminomasłowego. GABA jest najważniejszym hamującym neuroprzekaźnikiem mózgu. Oznacza to, że działa on jak strażnik blokujący i hamuje transmisje sygnałów między komórkami nerwowymi. Jest jak naturalny środek uspokajający w mózgu.(65) Jeśli organizm ma wystarczającą ilość glutaminy, może wytworzyć GABA. Ma to pozytywny wpływ: spokój ducha, równowaga w sytuacjach stresowych, poprawa koncentracji(67) i regeneracyjny sen. Glutamina działa również wspomagająco w leczeniu depresji.(68)

 

Glutamina poprawia wydajność mózgową

Słabą pamięć i brak koncentracji można poprawić za pomocą aminokwasów glutaminy w połączeniu z niacyną. Część glutaminy we krwi jest przekształcana w kwas glutaminowy w mózgu. Funkcjonuje przede wszystkim jako paliwo, ale także posiada nadmiar amoniaku poprzez wiązanie się z tą toksyną komórkową i przekształcanie się w glutaminę. Eliminacja tej toksyny komórkowej zapobiega negatywnym wpływom na funkcjonowanie mózgu, zwiększa zdolność koncentracji oraz poprawia pamięć zarówno długookresową, jak i krótkotrwałą (69).

 

Glutamina, ornityna i arginina detoksykują organizm i promują sen

Aminokwasy, glutamina, ornityna i arginina, promują lepszy sen, ponieważ "wyłączają" najważniejszy czynnik zakłócający: amoniak. Ta toksyna komórkowa powstaje w wyniku rozpadu białek. Zatrzymuje produkcję energii w komórkach i w dużym stopniu ogranicza oddychanie komórkowe. Jeśli w ciele znajduje się zbyt dużo amoniaku - albo z powodu nadmiernego spożycia mięsa bogatego w białko albo z powodu niewłaściwego działania wątroby - amoniak może trafić do mózgu i sparaliżować procesy funkcjonalne. Na przykład wysoki poziom amoniaku prowadzi do bezsenności.

Poprzez suplementację glutaminą, ornityną i argininą stymulowana jest detoksykacja wątroby. Te aminokwasy są niezbędne do konwersji amoniaku w mocznik. Ponieważ arginina emanuje z ornityny, ornityna wzmacnia działanie argininy. Rezultatem dla ciała jest poprawa snu, wsparcie funkcji wątroby, przyspieszone gojenie się ran i detoksykacja.7

W badaniu z 2000 roku wykazano również, że arginina ma pozytywny wpływ na leczenie pacjentów z otępieniem.(70)

 

Karnityna poprawia wydajność i wzmacnia pamięć

Karnityna pełni wiele funkcji w ciele. Służy jako wzmacniacz nastroju, wspiera wiele funkcji mózgu i zapewnia lepszą odporność na stres.

Karnityna poprawia nastrój i sprzyja odporności na stres

Zmęczenie i wyczerpanie są często spowodowane zbyt dużym stresem bez wystarczającej fazy odzyskiwania spokoju i równowagi pomiędzy okresami stresu. Badania naukowe wykazały, że osoby z zespołem przewlekłego zmęczenia lub wypaleniem wykazują niedobór karnityny.(71)

 

Karnityna w znacznym stopniu przyczynia się do produkcji energii poprzez transport kwasów tłuszczowych do elektrowni (mitochondriów) komórek. W konsekwencji karnityna może również poprawić dostarczanie energii do komórek mózgowych. W przypadku zwiększonego stresu fizycznego i psychicznego wskazana jest suplementacja karnityną. 

 

Kwas foliowy, witamina B12 i witamina B6 w połączeniu z aminokwasami poprawiają sprawność umysłową

Witaminy połączone z aminokwasami wspomagają również zdolności umysłowe. Seniorzy o wyższych poziomach homocysteiny mają słabsze zdolności poznawcze niż inni w tym samym wieku o niższych poziomach homocysteiny. Homocysteina powstaje podczas rozkładu białek i jest toksyczna. Normalnie enzymy rozkładają homocysteinę na nieszkodliwe związki. Ponieważ te enzymy są zależne od witamin z grupy B i kwasu foliowego, podwyższone poziomy homocysteiny wskazują na niewystarczającą podaż witamin i aminokwasów.(72)

Przebadano 650 pacjentów w wieku 65 lat i starszych pod względem poznania, rozumowania, rozpoznawania i pamięci testami do oceny zdolności poznawczych. Stwierdzono, że im wyższy poziom homocysteiny we krwi miały badane osoby, tym gorszy miały wynik osiągnięty w testach.(73)

Zielone warzywa liściaste są dobrym źródłem witamin z grupy B. Niezwykle trudno jest jednak uzyskać wystarczającą podaż z samej żywności ze względu na wrażliwość witamin na tlen i ciepło: niewłaściwe przechowywanie, długie trasy transportowe i preparat niszczący witaminy prowadzą do dużych strat w żywności. Na przykład zawartość kwasu foliowego w niektórych produktach spożywczych może zostać zmniejszona nawet o 90% w wyniku nieprawidłowego przygotowania. Specjaliści od żywienia zalecają więc, aby nie tylko starcy uzupełniali swoją dietę kwasem foliowym w połączeniu z witaminą B6 i witaminą B12 przy użyciu suplementów diety. Suplementy te podane w odpowiednich ilościach zapewniają  ogromne korzyści przy zerowym ryzyku.

 

 Bogusław Bienias

Specjalista Medycyny Żywienia i Medycyny Profilaktycznej

 

 

Materiały źródłowe:

 

(1) Gesellschaft für Ernährungsmedizin und Diätetik eV; Międzynarodowe sympozjum »Neue Therapiestrategien durch Aminosäure- und Proteintherapie

(2) Saini, R. & Zanwar, AA (2013) Arginina Pochodny tlenek azotu: klucz do zdrowej skóry, bioaktywne czynniki żywieniowe i ekstrakty roślinne w dermatologii (s. 73-82)

(3) Evangeliou, A. & Vlassopoulos, D. (2003) Metabolizm i niedobór karnityny - kiedy konieczna jest suplementacja? Current Pharmaceutical Biotechnology, Volume 4, issue 3, (s. 211-219)

(4) Reda, E., D'Iddio, S., Nicolai, R., Benatti, P. i Calvani, M. (2003) The Carnitine System and Body Composition Acta Diabetol, issue 40, (s. 106-103)

(5) Williams, JZ, Abumrad, N. & Barbul, A. (2002) Wpływ specjalnej mieszaniny aminokwasowej na ludzkie kolekcje kolagenu, Annals of Surgery , Tom 236, issue 3, (s. 369-375)

(6) Welbourne, TC (1995) Zwiększone stężenie wodorowęglanów i hormonu wzrostu w osoczu po doustnym obciążeniu glutaminą The American Journal Of Clinical Nutrition, Volume 61, issue 5, (s. 1058-1061)

(7) Bowtell, JL, Gelly, K., Jackman, ML, Patel, A., Simeoni, M., Rennie, MJ (1999) Wpływ doustnej glutaminy na przechowywanie węglowodanów w całym ciele podczas odzyskiwania z wyczerpujących ćwiczeń Journal of Applied Physiology, Volume 86, issue 6, (s. 1770-1777)

(8) Müller, DM, Seim, H., Kiess, W., Löster, H. & Richter, T. (2002) Wpływ doustnej suplementacji l-karnityną na długołańcuchowe utlenianie kwasów tłuszczowych in vivo u zdrowych osób dorosłych Metabolizm, objętość 51 , wydanie 11, (s. 1389-1391)

(9) Miehlke, K. & Inderst, R. (2002) Osteoarthrosen - Welche Möglichkeiten bietet die Ernährung zur Gesunderhaltung der Knorpel / Knochenmatrix ?, Erfahrungsheilkunde, tom 12, (s. 838-844)

(10) Soeken, KL, Lee, WL, Bausell, RB, Agelli, M. i Berman, BM (2002) Bezpieczeństwo i skuteczność S-adenozylometioniny (SAMe) w chorobie zwyrodnieniowej stawów, Journal of Family Practice, Volume 51, (s. 430)

(11) Ursini, F. i Pipicelli, G. (2009) Suplementacja odżywcza w chorobie zwyrodnieniowej stawów, Terapia alternatywna i uzupełniająca, Tom 15, wydanie 4 (strony 173-177)

(12) Williams, JZ, Abumrad, N. i Barbul, A. (2002) Wpływ specjalnej mieszaniny aminokwasów na odkładanie kolagenu ludzkiego, Annals of Surgery, Tom 236, issue 3, (s. 369-375)

(13) Ammann, P., Laib, A., Bonjour, J.-P., Meyer, JM, Rüegsegger, P. & Rizzoli, R. (2002) Suplementy diety z aminokwasami niezbędnymi zwiększają wytrzymałość kości poprzez wpływ na masę kości i mikroarchitekturę kości w izokalorycznej diecie niskobiałkowej , Journal of Bone and Mineral Research, tom 17, wydanie 7, (str.1264-1272)

(14) Torricelli, P., Fini, M., Giavaresi, G., Giardino, R. (2003) Osteoplasty osteopeniczne pochodzenia ludzkiego: Niezbędne efekty leczenia aminokwasami Sztuczne komórki, substytuty krwi i biotechnologia, tom 31, wydanie 1, ( s. 35-46)

(15) Visser, JJ & Hoekman, K. (1994) Suplementacja argininy w profilaktyce i leczeniu osteoporozy , Med Hypotheses, Tom 43, (s. 339-342)

(16) Kodama, M., Kodama, T., Murakami, M. i Kodama, M. (1994) Leczenie infuzją witaminy C poprawia wytwarzanie kortyzolu przez nadnercze poprzez przysadkę ACTHroute in vivo, tom 8, (1079-1085 )

(17) Bischoff-Ferrari, HA, Orav, EJ i Dawson-Hughes, B. (2006) Wpływ wapnia cholekalcyferolu Plus na wchłanianie w ambulatoryjnych starszych mężczyznach i kobietach - 3-letni randomizowany kontrolowany łuk próbny, Intern Med., Tom 166, (s. 424-430)

(18) Hursen, M., Regan, MC i Kirk SJ (1995) Metaboliczne działanie argininy u zdrowej, starszej populacji, Journal of Parenteral & Enteral Nutrition, Volume 19, (strony 227-230)

(19) Abbey, M., Noakes, M., Belling, GB & Nestel, PJ (1994)  Częściowe zastąpienie nasyconych kwasów tłuszczowych migdałami lub orzechami włoskimi obniża całkowity cholesterol w osoczu i cholesterol lipoproteinowy o niskiej gęstości,  American Journal of Clinical Nutrition, Volume 59, (strony 995-999)

(20) Palloshi, A., Fragasso, G., Piatti, P., Monti, LD, Setola, E., Valsecchi, G., Galuccio, E., Chierchia, SL i Margonato, A. (2004)  Wpływ doustnego L -arginina na temat ciśnienia krwi i objawów oraz funkcji śródbłonka u pacjentów z nadciśnieniem układowym, pozytywnymi testami wysiłkowymi i normalnymi tętnicami wieńcowymi,  The American Journal of Cardiology, tom 93, (strony 933-935)

(21) Chapman, RA, Suleinan, MS i Earm, YE (1993)  Tauryna i serce,  Cardiovascular Research, tom 27, wydanie 3, (358-363)

(22) Evangeliou, A. i Vlassopoulos, D. (2003)  Metabolizm i niedobór karnityny - kiedy konieczne jest suplementowanie ?,Current Pharmaceutical Biotechnology, Volume 4, issue 3, (s. 211-219)

(23) Krishna Mohan, I. & Das, UN (1998) Wpływ systemu tlenku azotu L-argininy na wywołaną chemią cukrzycę,Wolna rodnikowa biologia i medycyna, tom 25, wydanie 7, (s. 757-765)

(24) Piatti PM Monti ld Valsecchi G. Magni, F. Setola E, Marchesi, F. i Galii, Kienle M., Pozza G. & Alberti KGMM (2001) długoterminowa podawanie doustne L-argininy poprawia peryferyjną i wątrobową wrażliwość na insulinę u pacjentów z cukrzycą typu 2, Diabetes Care, Volume 24, issue 5, (875-880)

(25) Moc, RA, Hulver, MW, Zhang, JY, Dubois, J., Marchand, RM, Ilkajewa, O., Muoio, DM i Mynatt, RL (2007) Karnityna revisted: potencjalne zastosowanie jako leczenie wspomagające, Diabetes Diabetologia, Tom 50, wydanie 4 (s. 824-832)

(26) Löster, H. & Böhm, U. (2000) L-karnityna zmniejsza stężenia malonodialdehydu w izolowanych sercach w zależności od warunków perfuzji, Molecular and Cellular Biochemistry, issue 217, (s. 83-90)

(27) Niewoehner, CB, Allen, JI, Boosalis, M., Levine, AS i Morley, JE (1986) Rola suplementacji cynku w cukrzycy typu II, American Journal of Medicine, Volume 81, issue 1, (s. 68)

(28) Richer S. Stiles, W., Statkute, L. Pulido, J. Fraukowski J. Rudy D. Pei, K. Tsipursky M. & Nyland, J. (2004) Podwójnie zamaskowane, kontrolowane placebo, randomizowane badanie luteiny i suplementacja przeciwutleniacza w interwencji zaniku zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem: badanie VETERES LAST (Lutein Antioxidant Supplementation Trial), Optometry Journal of American Optometrid Association, Volume 75, wydanie 4, ( s. 216-229)

(29) Semba, RD i Dagnelie, G. (2003) Czy luteina i zeaksantyna warunkowo są niezbędnymi składnikami odżywczymi dla zdrowia oczu ?,  Medical Hypotheses, Volume 61, issue 4, (s.465-472)

(30) Merimee, TJ, Lillicrap, DA i Rabinowitz, D. (1965) Wpływ argininy na poziomy w surowicy ludzkiego hormonu wzrostu , tom 2, wydanie 7414, (str. 668-670)

(31) Welbourne, TC (1995) Zwiększony poziom wodorowęglanu i hormonu wzrostu w osoczu po doustnym obciążeniu glutaminą, The American Journal Of Clinical Nutrition, Volume 61, wydanie 5, (1058-1061)

(32) Kasai, K., Kobayashi, M. i Shimoda, SI (1978) Pobudzający wpływ glicyny na wydzielanie ludzkiego hormonu wzrostu, Metabolizm, Clinical and Experimental, Volume 27, issue 2, (s. 201-208)

(33) Evangeliou, A. & Vlassopoulos, D. (2003) Metabolizm i niedobór karnityny - kiedy konieczna jest suplementacja? Current Pharmaceutical Biotechnology (s. 211-219)

(34) Müller, DM, Seim, H., Kiess, W., Löster, H. & Richter, T. (2002) Wpływ doustnej suplementacji l-karnityną na długołańcuchowe utlenianie kwasów tłuszczowych In Vivo u zdrowych dorosłych , Metabolism, Vol . 51, wydanie 11, (s. 1389-1391)

(35) Wutzke, KD & Lorenz, H. (2004) Wpływ l-karnityny na utlenianie tłuszczów, obrót białek i skład ciała u osób z lekką nadwagą, Metabolism, tom. 53, wydanie 8, (s. 1002-1006)

(36) Reda, E., D'Iddio, S., Nicolai, R., Benatti, P. i Calvani, M. (2003) The Carnitine System and Body Composition, Acta Diabetol, issue 40, (s. 106-113)

(37) Odo, S., Tanabe, K. i Yamauchi, M. (2013) Pilotażowa próba kliniczna dotycząca suplementacji L-karnityną w połączeniu ze szkoleniem motywacyjnym: wpływ na zarządzanie wagą u zdrowych ochotników, żywności i odżywiania, tom 4, (pp. 222-231)

(38) Prada, PO, Hirabara, SM, de Souza, CT, Schenka, AA, Zecchin, HG, Vassallo, J., Velloso, LA, Carneiro, E., Carvalheira, JB, Curi, R. & Saad, MJ (2007) )  suplementacji L-glutaminy zwiększa oporność na insulinę w tkance tłuszczowej i poprawia sygnalizacji insuliny w wątrobie i mięśniach z dietą otyłość, Diabetologia, tom 50, wydanie 9, (str. 149-159)

(39) Bowtell, JL, Gelly, K., Jackman, ML, Patel, A., Simeoni, M. i Rennie, MJ (1999) Wpływ doustnej glutaminy na przechowywanie węglowodanów w całym organizmie podczas zdrowienia po wyczerpującym ćwiczeniu,Journal Of Applied Physiology, Volume 86, issue 6, (strony 1770-1777)

(40) Haneke, E. & Baran, R. (2011) Mikroskładniki odżywcze dla włosów i paznokci, Odżywianie dla zdrowej skóry, Tom 2, (s. 149-163)

(41) Saini, R. & Zanwar, AA (2013) Pochodzący z argininy tlenek azotu: klucz do zdrowej skóry, bioaktywne czynniki żywieniowe i ekstrakty roślinne w dermatologii (s. 73-82)

(42) Curthoys, NP & Watford, M. (1995) Regulacja aktywności glutaminaz i metabolizmu glutaminy, Annual Review of Nutrition, Volume 15, (s. 133-159)

(43) Neve, HJ, Bhatti, WA, Soulsby, C., Kincey, J. & Taylor, TV (1996) Odwrócenie wypadanie włosów po pionowej gastroplastyki po leczeniu siarczanem cynku, Chirurgia otyłości, tom 6, (strony 63-65 )

(44) Trost, LB, Bergfeld, WF i Calogeras, E. (2006) Diagnoza i leczenie niedoboru żelaza i jego potencjalnego związku z wypadaniem włosów, Journal of American Academy of Dermatology, Volume 54, issue 5, (s. 844)

(45) Tuomikoski, P., Ylikorkala, O. i Mikkola, TS (2012) Poziom azotynów i azotanów w osoczu u kobiet z klimakteriami po menopauzie , Climacteric, Volume 15, issue 2, (s. 153-156)

(46) Torricelli, P., Fini, M., Giavaresi, G., Giardino, R., Gnudi, S., Nicolini, A. i Carpi, A. (2002) Stymulacja L-argininą i L-lizyną u hodowanych ludzi osteoblasty , biomedycyna i farmakoterapia , tom 56, wydanie 10, (492-497)

(47) Endres, S. i Eigler, A. (1997) Hemmung der NO-Synthase im septischen Schock , Der Internist, tom 38, (str. 466-469)

(48) Civitelli, R., Villareal, DT, Agnusdei, D., Nardi, P., Avioli, LV i Gennari, C. (1992) L-lizyna i metabolizm wapnia u ludzi , Nutrition, Volume 8, (s. 400)

(49) Lethaby, AE, Brown, J., Marjoribanks, J., Kronenberg, F., Roberts, H., & Eden, J. (2007) Fitoestrogeny dla objawów menopauzy naczynioruchowej , Cochrane Database Syst Rev, Volume 4, issue 7

(50) Metka, M. (2001) Phytoestrogene, Phytogestagene und Phytoandrogene , Journal für Menopause, Volume 8, issue 4, (s. 13-20)

(51) Jurczak, A. et al. (2013) Effect of menopausal hormone therapy on the levels of magnesium, zinc, lead and cadmium in post-menopausal women, Annals of agricultural and environmental medicine, Volume 20, issue 1, (pp. 147-151)

(52) Avinash, S. S., Sreekantha & Manjunatha Goud, B. K. (2013) Magnesium Metabolism in Menopause, Nutrition and Diet in Menopause (pp. 213-223)

(53) Fazlini, M. F., Suriah, A. R., Zaitun, Y., Kandiah, M., Chee, W. S. S., Chan, Y. M., & Chan, S. P. (2013) Calcium supplementation amongst postmenopausal women: effect on serum calcium, phosphorus and magnesium level, International Food Research Journal, Volume 20, issue 1, (pp. 477-480)

(54) Williams, JZ, Abumrad, N. i Barbul, A. (2002) Wpływ specjalnej mieszaniny aminokwasów na odkładanie kolagenu ludzkiego , Annals of Surgery, Tom 236, issue 3, (s. 369 - 375)

(55) Wespes, E. (2013) Erectile Dysfunction: The Medical Treatment, European Urology Supplements, Volume 12, Issue 2, (s. 13-17)

(56) Jung, HC, Mun, KH, Park, TC, Lee, YC, Park, JM, Huh, K., Seongh, DH i Suh, JK (1997) Rola tlenku azotu w erekcji prącia Yonsei, Medical Journal, Volume 38 , wydanie 5, (s. 261-269)

(57) Palloshi, A., Fragasso, G., Piatti, P., Monti, LD, Setola, E., Valsecchi, G., Galuccio, E., Chierchia, SL i Margonato, A. (2004) Wpływ doustnego L -arginina na temat ciśnienia krwi i objawów oraz funkcji śródbłonka u pacjentów z nadciśnieniem układowym, pozytywnymi testami wysiłkowymi i prawidłowymi tętnicami wieńcowymi , The American Journal of Cardiology, tom 93 (strony 933-935)

(58) Chauhan, A., More, R.S., Mullins, P.A., Taylor, G., Petch, M.C. & Schofield, P.M. (1996) Aging-Associated Endothelial Dysfunction in Humans Is Reversed by L-Arginine Journal of American College of Cardiology, Volume 28, issue 7, (pp. 1796-1804)

(59) Wolf, A., Zalpour, C., Theilmeier, G., Wang, B.Y., Ma, A., Anderson, B., Tsao, P.S. & Cooke, J.P. (1996) Dietary L-Arginine Supplementation Normalizes Platelet Aggregation in Hypercholesterolemic, Humans Journal of American College of Cardiology, Volume 29, issue 3, (pp. 479-485)

(60) Klotz, T., Mathers, M.J. & Braun, M. (1999) Effectiveness of oral L-arginine in first-line treatment of erectile dysfunction in a controlled crossover study, Urol International, Volume 63, (pp. 220-223)

(61) Zieve, L. (1986) Conditional deficiencies of ornithine or arginine, J Am Coll Nutr, Volume 5, (pp. 167-176)

(62) Toda, N., Ayajiki, K. & Okamura, T. (2005) Nitric oxide and penile erectile function, Pharmacol Ther., Volume 106, issue 2, (pp. 233-266)

(63) Khedun, S.M., Naicker T., Maharaj, B. (1995) Zinc, hydrochlorothiazide and sexual dysfunction, Cent Afr J Med October, Vol. 41, Issue 10, (pp. 312-315)

(64) Young, L.S., Bye, R., Scheltinga, M., Ziegler T.R., Jacobs, D.O. & Wilmore, D.W. (1993) Patients Receiving Glutamine-Supplemented Intravenous Feedings Report an Improvement in Mood, Journal of Parenteral and Enteral Nutrition, Volume 17, issue 5, (pp. 422-427)

(65) Hertz, L., Kvamme, E., McGeer, E.G. & Schousboe, A. (1983) Glutamine, Glutamate, and Gaba in the Central Nervous System, Alan R Liss Inc., New York

(66) Bowtell, J.L., Gelly, K., Jackman, M.L., Patel, A., Simeoni, M., Rennie, M.J. (1999) Effect of oral glutamine on whole body carbohydrate storage during recovery from exhaustive exercise, Journal Of Applied Physiology (pp. 1770-1777)

(67) Welbourne, T.C. (1995) Increased plasma bicarbonate and growth hormone after an oral glutamine load, The American Journal Of Clinical Nutrition, Volume 61, issue 5, (pp. 1058-1061)

(68) Hasler, G., Van der Veen, J.W., Tumonis, T., Meyers, N., Shen, J. & Drevets, W.C. (2007) Reduced Prefrontal Glutamate/Glutamine and -Aminobutyric Acid Levels in Major Depression Determined Using Proton Magnetic Resonance Spectroscopy, Archives of General Psychiatry, Volume 64, issue 2, (pp. 193-200)

(69) Arwert, L.I., Deijen, J.B. & Drent, M.L. (2003) Effects of an oral mixture containing glycine, glutamine and niacin on memory, GH and IGF-I secretion in middle-aged and elderly subjects, Nutritional Neuroscience, Volume 6, issue 5, (pp. 269-275)

(70) Ohtsuka Y., Nakaya J. (2000) Effect of oral administration of L-arginine on senile dementia Am J Med, Vol. 108, (p. 439)

(71) Evangeliou, A. & Vlassopoulos, D. (2003) Carnitine Metabolism and Deficit – When Supplementation is Necessary? Current Pharmaceutical Biotechnology (pp. 211-219)

(72) Hoffmann, A.M. (2008) Die Bedeutung von sportlicher Aktivität für den Gesundheits- und Fitnesszustand von Seniorinnen und Senioren unter besonderer Berücksichtigung des Aminosäure- und Homocysteinstoffwechsels, Universität Paderborn

(73) Giovanni, R., Forti, P., Maioli, F., Muscari, A., Sacchetti, L., Arnone, G., Nativio, V., Talerico, T. & Mariani, E. (2003) Homocysteine and cognitive function in healthy elderly community dwellers in Italy, American Journal of Clinical Nutrition, Volume 77, issue 3, (pp. 668-673)