Moje konto Moje konto

Jakie suplementy diety stosować

 

                Dlaczego warto stosować suplementy diety? Jakie suplementy diety stosować?

 

                Dlaczego warto stosować suplementy?

Przede wszystkim warto wspomnieć, że dobrej jakości suplementy nie powodują skutków ubocznych. Posiadają aktywne składniki odżywcze odpowiednie dla naszego organizmu i uzupełniają brakujące składniki diety w naszym jadłospisie.

Współczesna żywność ma w sobie mało witamin, minerałów i aminokwasów. Nie dość, że gleba jest uboższa w substancje odżywcze, to jeszcze dodatkowo nawożona jest sztucznymi środkami przeciw pleśniom i pasożytom roślin, w celu szybszego wysuszenia (np. rzepak czy słonecznik przed zbiorem). To sprawia, że żywność ta nie wspiera naszego organizmu i może przynieść wręcz odwrotne skutki – może nam zaszkodzić.

Wielu rolników mówi o stosowaniu Randapu i podobnych środków, w celu szybszego wysuszania liści i zbóż. Wysuszone na polach w ten sposób ziarno można szybciej zebrać, niż to suszone w naturalnych warunkach. Specyfik ten używany jest również po to, aby ziarno nie spleśniało w spichlerzach. Tymczasem my - klienci zupełnie nie mamy świadomości, co jemy i skąd ta żywność pochodzi. Nie jesteśmy w stanie dokładnie stwierdzić jakiej jakości olej, warzywa czy owoce spożywamy. To samo tyczy się nabiału i mięsa. A przecież to właśnie od jakości naszego odżywiania w największym stopniu zależne jest nasze zdrowie – zarówno fizyczne jak i psychiczne.

Braki witamin z grupy B, magnezu i cynku mogą powodować podwyższenie poziomu stresu, a w ostateczności prowadzić do stanów depresyjnych lub innych problemów natury psychicznej. Niedobory wapnia i kolagenu (który występuje między innymi w postaci chrząstek np. z rekina, żelatyny, studzieniny itp.) mogą mieć swoje skutki po wielu latach stosowania takiej ubogiej w cenne składniki odżywcze żywności.

 

energia_pozywienia_1_najlepszesuplementy24.jpg

                Jakie suplementy diety stosować?

Prof. dr n. med. Valeria Szedlak-Vadocz w swojej pracy naukowej Nutrition & Health, z marca 2006, w artykule „Biologicznie Aktywne Suplementy”, opisuje spożywanie żywności z perspektywy fizyki kwantowej. Pisze ona o składnikach w żywności, drgających z częstotliwością ponad 72 MHz, które wzmacniają metabolizm i zwiększają produkcję energii. W swojej pracy naukowej, pani profesor opisuje też rezonans przetworzonej żywności. Wynosi on jedynie od 10 MHz do 30 MHz. Oznaczać to może osłabianie naszej życiowej energii poprzez nadmierne zużywanie jej do procesów takich jak trawienie żywności oraz neutralizacja niskiej energii, w celu dostosowania mało wartościowej żywności do organizmu - tak, aby nam nie szkodziła. Żywność taka gwarantuje nam bardzo duży spadek energii, a co za tym idzie, również odporności i osłabienie układu immunologicznego; w przeciwieństwie do rezonansu wysokiej jakości żywności, który waha się od 30 MHz do 80 MHz. Okazuje się – jak pisze prof. V. Szedlak-Vadocz - że żywność i preparaty przygotowane podczas specjalnych procesów tzw. pola energetycznego, dają wzrost nawet do 121 MHz, tj. częstotliwości, o której wielu naukowców sądzi, że jest w harmonicznym rezonansie z DNA. Stąd wiele składników roślinnych, zawartych w dobrej jakości suplementach, ma możliwość minimalizowania genetycznych uwarunkowań chorób dziedzicznych. 

          

      Po co stosować suplementy diety i gdzie ich poszukiwać?

W 1993 r., na Uniwersytecie Keio Gijuku w Tokio, a także w Instytucie Nauk Biomedycznych w Japonii, z owocu z noni został wyizolowany pewien ważny składnik - damnacanthal. Uznany on został za substancję hamującą funkcję RAS (onkogeny). Może to oznaczać, iż jest on w stanie działać naprawczo na tzw. geny rakowe, przekazywane z pokolenia na pokolenie, przyczyniające się głównie do powstawania raka płuc, jelit, żołądka oraz wielu form białaczki. Okazuje się, że genetyczne uwarunkowania do choroby nowotworowej, możemy zmniejszyć w bardzo prosty sposób, stosując profilaktycznie dobrej jakości liofilizowany sok z noni (patrz: Polinesian NONI), takie minerały jak selen (patrz: Pro Selenium) i cynk (patrz: Chelated Zinc). Również wiele innych antyoksydantów typu ksantyny z mangostanu (patrz: ZenThonic), zestaw przeciwutleniaczy (patrz: Mega qProtect), odmiany dobrej jakości wysuszonego miłorzębu japońskiego (patrz: qProtect  i Gingko XC) oraz nasz sztandarowy pomocnik – witamina C w dużych ilościach, każdego dnia.

Taka praca nad organizmem z pewnością zaprocentuje.  Korzyścią będzie utrzymanie kondycji organizmu na wysokim poziomie zdrowotnym, z silną immunologią, spowalniającą procesy starzenia się tkanek i narządów wewnętrznych.

W książce pt: „NONI Polinezyjski sekret zdrowia”  Renaty Zarzyckiej, umieszczony został opis naukowy bioenergii oraz wyszczególnione zostały niektóre niezbędne dla zdrowych genów składniki żywności, jakie  należy stosować, a także metoda stosowania owocu noni.

Taką nieprzetworzoną i dobrze przygotowaną żywność, uważa się za biologicznie aktywną (BAF). Z drugiej strony biologicznie aktywne suplementy (BAF-supplement) uzyskujemy wtedy, kiedy naturalnie pozyskiwana żywność i/lub zioła są poddane odpowiednim technikom produkcyjnym. Pozwala to na zachowanie cennych substancji odżywczych, w ich złożonym biologiczno-, biochemiczno- i biofizycznym kompleksie. Takie preparaty mogą zachować pobrane z natury, fotonowe siły światła. W przypadku, kiedy wysokiej jakości substancja organiczna znajdzie się w odpowiednim polu harmonicznym, można doświadczyć jej najwyższego potencjału energetycznego. Potencjał ten jest rozbudzeniem genetycznej inteligencji żyjącej materii i wpływa na nasze lepsze samopoczucie, pozytywny nastrój, chęć do pracy, wigor i poczucie szczęścia.

Wiele tych wspaniałych składników odżywczych możemy dostarczać poprzez suplementy diety. Należy pamiętać o tym, aby szukać preparatów dobrej jakości i o dobrej technologii produkcji np. dehydratyzacji tabletek ziołowych i witaminowych, bądź liofilizacji żywności i mikroflory. Dzięki temu mamy szansę zachować w suplemencie żywe kultury bakterii probiotycznych, tzw. probiotyki.

Jeśli nasze trawienie nie będzie prawidłowe na poszczególnych etapach przewodu pokarmowego, składniki witaminowe i mineralne również będą miały utrudnione wchłanianie się. Stąd bardzo ważna jest wysoka jakość produktów naturalnych i suplementów diety oraz dobre ich przygotowanie w nowoczesnych technologiach tak, aby posiadały one aktywne składniki i certyfikaty GMP oraz FDA. Warto szukać na rynku sprawdzonych od lat firm, specjalizujących się w suplementach diety, których produkty wielokrotnie sprawdzały się przez ponad 20 lat i okazały się skuteczne w setkach tysięcy przypadków.

Do grupy najlepszych firm pod tym względem, należy CaliVita International, której suplementy sprawdzają się już od ponad 1991 roku na rynku Europejskim. Sprawdziły się one już u setek tysięcy osób i to niekiedy w najcięższych przypadkach chorobowych, wówczas, gdy lekarze „rozkładali ręce”.

 

Dlaczego  zdarza się, że leki farmakologiczne nie są w stanie wyleczyć choroby?

 dlaczego_stosujemy_suplementy_diety_najlepszesuplementy24.jpg

Warto pamiętać, że w przypadku chorób przewlekłych, w klasycznej medycynie stosuje się przede wszystkim farmaceutyki i chemiczne środki, które nie sięgają do przyczyn chorób i nie usuwają jej, a tym samym nie są w stanie leczyć skutecznie samej choroby. Najczęściej tłumią tylko objawy choroby i maskują je, aby poprawić komfort życia pacjenta. Do tego mają one całą listę skutków ubocznych, które dodatkowo stanowią zagrożenie dla zdrowia pacjenta. Tymczasem choroba rozwija się najczęściej w ukryciu, gdyż jej przyczyny nie zostały usunięte, lecz jedynie stłumione. Dlatego czasami lekarze mówią nam, że jeśli cierpimy na jakąś chorobę przewlekłą, to będzie ona z nami już do końca życia. To prawda - pod warunkiem, że posłuchamy tej rady i nic więcej nie zrobimy sami dla siebie w tej kwestii; nie zmienimy trybu życia, spożywanych pokarmów, nie wprowadzimy więcej ruchu i odpowiednich suplementów, wzbogacających nasz jadłospis o brakujące, skoncentrowane składniki pożywienia.

.

Decyzja o tym, jak będziemy postępować ze sobą samym, czy będziemy się edukować w tej materii, czy też nie, należy tylko do nas. Nasze zdrowie tak jak i choroba, jest wyłącznie w naszych rękach – warto o tym pamiętać.

Każdy może zdobywać wiedzę i uczyć się przez całe życie. Często choroba jest właśnie takim punktem zwrotnym, w którym zaczynamy na wszystko patrzeć inaczej, kiedy nasze życie przewartościowuje się, kiedy chcemy się edukować i rozwijać swoja wiedzę. W tym celu zachęcamy do skorzystania z książek i audiobooków, które są umieszczone na naszej stronie w dziale Księgarnia >>  oraz do zapisania się na nasz bezpłatny NEWSLETTER poniżej.

 

mgr Renata Zarzycka Bienias

Specjalista ds. suplementacji