Bądź na bieżąco,

zapisz się na newsletter

nie teraz nie, dziękuję
Koszyk jest pusty
Szybki kontakt

+48 793 063 010

biuro@vitallife24.pl

Czynne Pn-Pt
9:00-18:00

Kurkuma naukowo

 kurkuma_naukowo.jpg

Kurkuma - naukowo

Wykorzystywana od ponad 5000 lat w medycynie ajurwedyjskiej, współcześnie doczekała się ponad 3000 opracowań naukowych dowodzących jej skutecznego działania. Kurkuma to jedna z najzdrowszych przypraw. Słynie przede wszystkim z silnych właściwości przeciwwirusowych i przeciwzapalnych. To także doskonała broń w walce z rakiem i chorobą Alzheimera. 

Kurkuma nazywana, też szafranem indyjskim, to ekstrakt z kłączy ostryżu (roślina z rodziny imbirowatych, reprezentowana przez 70 gatunków). Wchodzi w skład innych przypraw, np. szeroko stosowanego w kuchniach świata curry. Pochodzi z Indii i Azji, gdzie jest używana powszechnie przez lekarzy medycyny ajruwedyjskiej - najstarszego systemu leczniczego świata.

 

Badania nad kurkumą

Naukowcy zauważyli, że mieszkańcy Indii charakteryzują się niską zachorowalnością na chorobę Alzheimera i nowotwory, np. 8 razy rzadziej chorują na raka płuc (mimo że palą dużo papierosów), 9 razy rzadziej na raka okrężnicy, 5 razy rzadziej na raka piersi i 10 razy rzadziej na raka nerek. Podejrzewali więc, że odpowiedź kryje się w stosowanych przez Hindusów przyprawach i przeprowadzili badania, podczas których wyodrębnili aktywny składnik kurkumy - kurkuminoidy. Jak się okazało, to właśnie te substancje, znajdujące się w kłączach rośliny, stymulują system immunologiczny do niszczenia białka, którego złogi utrudniają przewodzenie sygnałów nerwowych odpowiedzialnych za pamięć, uwagę, zachowanie czy nastrój. National Center for Biotechnology Information na swoich stronach przedstawia ponad 3000 publikacji naukowych, które pojawiły się w ostatnich latach na podstawie badań in vitro, na zwierzętach i ludziach, w których udowodniono silne właściwości farmakologiczne tej substancji, m.in.: przeciwzapalne, przeciwwirusowe. antybakteryjne, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne. antyseptyczne, radioochronne i kardioochronne. Kurkumina została uznana jako silny naturalny środek przeciwnowotworowy również przez największy na świecie Instytut ds. Nowotworów (National Cancer Institute), który wydał od czasów prezydenta USA Richarda Nixona ponad 90 mld dolarów na badania i leczenie nowotworów, a dane tej instytucji uchodzą za najbardziej wiarygodne na świecie. Jak podaje dr Saraswati Sukumar, onkolog z Uniwersytetu Johna Hopkinsa, która prowadzi badania nad kurkumą, wiele chorób, np. okrężnicy wywodzi się ze stanów zapalnych. Kurkuma jest według tej badaczki jedną z najlepszych substancji przeciwnowotworowych, a dowody epidemiologiczne ukazują, że wśród ludzi, którzy jedzą tę przyprawę (w dużych ilościach), występuje mniej przypadków zachorowań na raka. Doktor Sukumar prowadzi także seminaria dotyczące właściwości kurkumy i jej skuteczności w walce z cukrzycą, przyspieszaniu gojenia ran i zwalczaniu stanów zapalnych oraz redukowaniu ryzyka wystąpienia raka.

Udowodniono, że kurkumina może wpływać pozytywnie na leczenie ponad 580 chorób poprzez przede wszystkim działanie przeciwzapalne, antynowotworowe i przeciwutleniające.

 

Remedium na nowotwory

Doktor Bharat Aggarwal, pionier w dziedzinie badań nad kurkuminą z Centrum Badań nad Rakiem im. Andersona w Houston, udowodnił, że kurkumina działa przeciwko rakowi we wnętrzu komórki (wykazał oddziaływanie kurkuminy na wszczepionego myszom raka piersi - zastosowana u myszy kurkumina w dawkach spożywczych znacznie ograniczyła przerzuty, mimo że komórki te wcześniej nie reagowały na chemioterapię). W badaniach przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Teksasie (Centrum Nowotworów MD Anderson), których wyniki opublikowano w 2011 r., potwierdziły działanie antynowotworowe kurkuminy, która niejako wynajduje złośliwe komórki rakowe, a następnie poprzez regulowanie DNA doprowadza do ich zniszczenia. W odróżnieniu od syntetycznych leków przeciwnowotworowych dokonuje selekcji i nie atakuje zdrowych komórek oraz DNA. Wiele badań dowodzi, że istnieje związek między stanami zapalnymi a rakiem. W 2011 r. w magazynie "Proceeding of the Nationadl Academy of Science" opublikowano wyniki badania, w którym wykazano, że niemal 25% zachorowań na raka jest spowodowanych przewlekłymi stanami zapalnymi. Naukowcy z Centrum Wszechstronnych Badań nad Rakiem Uniwersytetu w Ohio potwierdzają, że stany zapalne zwiększają wydzielanie molekuł znanych jako microRNA-155 (mir-155). które redukują poziom protein odpowiedzialnych za naprawę uszkodzonych części DNA.

 

Inne właściwości zdrowotne

Obszerne badania przeprowadzone w czasie pięciu ostatnich dekad udowodniły, że kurkuma zapobiega utlenianiu cholesterolu (hamuje rozwój takich chorób jak miażdżyca, cukrzyca czy choroby serca), wpływa na utlenianie lipoprotein, hamuje agregację płytek krwi, wpływa na procesy krzepnięcia krwi oraz ryzyko zawału serca. Hamuje ponadto rozwijanie się cukrzycy typu II,

zapobiega reumatoidalnemu zapaleniu stawów, sklerozie, hamuje infekcję HIV oraz rozwój guzów, wspomaga gojenie się ran, chroni przed uszkodzeniami wątroby (zwiększa czynność detoksykacyjną wątroby), zwiększa wydzielanie żółci, chroni przez tworzeniem się katarakty oraz przed toksycznością i fibrozą płucną (zwłóknieniem). Posiada silne działanie przeciwzapalne - podobne do leków przeciwzapalnych, takich jak fenylobutazon, hydrokortyzon czy ibuprofen. W przeciwieństwie do leków, których stosowanie wiąże się z licznymi skutkami ubocznymi, kurkumina nie posiada jednak właściwości toksycznych. Przeciwzapalne działanie kurkuminy objawia się szczególnie w chorobach zapalnych jelit, stawów, a także innych ogólnoustrojowych o podłożu zapalnym. Z powodu właściwości przeciwzapalnych i antybiotycznych przyprawa ta jest wykorzystywana w leczeniu trądziku i innych schorzeń skóry. Wskazaniem do jej używania są także zaparcia i wzdęcia, a wyciągi na bazie alkoholu z kłącza rośliny stosowane są przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, kamicy żółciowej oraz zaburzeniach trawiennych. Naukowcy dążą do tego, by właściwości kurkumy wykorzystywać także w profilaktyce i leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów i cukrzycy.

 

Problem z przyswajalnością

W kurkumie (roślinie) jest zaledwie 3% kurkuminy, a kurkuma spożywana jako przyprawa nie dociera jednak w całości bezpośrednio do krwiobiegu i tkanek, więc jej właściwości lecznicze nie są przez organizm ludzki w pełni wykorzystywane. Dodatkowo kurkumina wchłania się bardzo słabo - ok. 1%, i do tego przez bardzo krótki czas utrzymuje się w organizmie (posiada bardzo małą biodostępność), gdyż po ok. 1,5 godz. jest unieczynniana przez wątrobę. Naukowcy pracują więc nad preparatami, które zwiększałyby te faktory.

  

Na chorobę Alzheimera i dla mózgu

Na Uniwersytecie Stanu Michigan przeprowadzono badania, które sugerują, że kurkumina może zapobiegać postępującej degeneracji komórek mózgowych, charakterystycznej m.in. dla choroby Alzheimera i parkinsonizmu. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles pokazały, że kurkumina pobudza organizm do niszczenia białek odpowiadających za chorobę Alzheimera (białkowe złogi wywołują zaburzenia pamięci, a nawet przyczyniają się do obumierania komórek nerwowych). Ekstrakt z kłącza kurkumy jest w stanie przeniknąć przez barierę krew-mózg i zapobiegać tworzeniu się patologicznych skupisk uszkodzonych białek. Z kolei wyniki badań przeprowadzone przez niemieckich naukowców z Instytutu Medycyny i Neurofizjologii w Julich sugerują, że obecny w kurkumie tumeron (jeden z olejków eterycznych) przyspiesza procesy naprawcze w mózgu (np. po udarze). Eksperymenty wykazały również, że związek ten pobudza nerwowe komórki macierzyste do namnażania i różnicowania.

 

Wzmacnia odporność

Właściwość tę kurkuma zawdzięcza obecności kurkuminy, która wspomaga organizm w niszczeniu wielu chorobotwórczych bakterii (w tym ropotwórczych), wirusów i grzybów (m.in. wywołujących kandydozę). Zdaniem naukowców kurkumina podnosi poziom peptydu, który chroni organizm przed zainfekowaniem. Działanie kurkuminy wspomagają olejki eteryczne kurkumy - one również mają właściwości przeciwbakteryjne.

 

Działanie przeciwzapalne

Kurkuma słynie z silnego działania przeciwzapalnego. Według przeprowadzonych badań kurkumina hamuje proces zapalny w podobnym stopniu jak silne leki, np. hydrokortyzon czy nurofen. To ważna informacja dla osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów - w ich przypadku kurkumina pomaga łagodzić ból.

 

Ochrona serca

Silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne kurkuminy pomaga utrzymać serce i układ krążenia w dobrej kondycji. Wiadomo też, że kurkuma wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów, co zmniejsza ryzyko nie tylko chorób serca, ale także cukrzycy. Kurkumina przeciwdziała również zlepianiu się płytek krwi, po-prawiając tym samym krążenie i zmniejszając ryzyko miażdżycy tętnic (arteriosklerozy).

 

Wspomaganie pracy wątroby

Substancje aktywne kurkumy, w tym kurkumina i olejki eteryczne, pobudzają wydzielanie żółci niezbędnej do trawienia tłuszczów (wytwarzanie żółci jest jedną z głównych funkcji wątroby). Wyciągi z kurkumy stosuje się w zapaleniu dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego. Wiadomo też, że kurkuma chroni komórki wątroby i wspomaga ich regenerację. Jej działanie porównuje się niekiedy do działania sylimaryny - substancji aktywnej ostropestu plamistego, znanej z silnych właściwości wspomagania wątroby.

 

W zaburzeniach trawienia

Olejki eteryczne zawarte w kłączu kurkumy zapobiegają wzdęciom, odbijaniu, działają wiatropędnie. Wiele eksperymentów potwierdziło, że kurkuma ma działanie przeciwwrzodowe (pobudza wydzielanie mucyny, która tworzy na błonach śluzowych warstwę ochronną), a także hamuje wydzielanie soku żołądkowego.

 

Działanie odchudzające i oczyszczające

Kurkuma wspomaga metabolizm, przyspiesza trawienie i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Dodając tę przyprawę do jadłospisu. korzystamy z jej właściwości odchudzających. Ponadto kurkumina działa oczyszczająco na krew, wspomaga pracę trzustki i wątroby. Obniża poziom cholesterolu i pobudza wydzielanie żółci. Stosowana jest w celu zmniejszania kamieni żółciowych, redukowania guzów macicznych i zmniejszania bólów menstruacyjnych.

 

Kurkuma w kuchni

Jako przyprawa nie tylko barwi potrawę, choć niegdyś była używana głównie jako barwnik, nadaje jej też specyficzny zapach podobny do pieprzu i piżma oraz delikatny imbirowy smak. Zapobiega szybkiemu psuciu się potraw.

 

Podsumowanie właściwości kurkumy:

1.Jest naturalnym środkiem antybakteryjnym, przydatnym w dezynfekcji skaleczeń i oparzeń;

2.W połączeniu z kalafiorem jest wykorzystywana w zapobieganiu pojawienia się raka prostaty, może również zatrzymać wzrost istniejącego nowotworu tego typu;

3.Może zapobiegać rozprzestrzenianiu się raka sutka do płuc;

4.Powoduje, że istniejące komórki czerniaka poddają się rozpadowi;

5.Zmniejsza ryzyko białaczki u dzieci;

6.Według specjalistów ma wpływ na szpiczaka mnogiego. Trwają również obiecujące badania na temat wpływu kurkumy na raka trzustki;

7.Wykazano, że zatrzymuje wzrost naczyń krwionośnych w guzach;

8.Działa przeciwzapalnie, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia raka;

9.Zapobiega przerzutom różnych form raka;

10.Działa jak wiele silnych leków przeciwzapalnych, ale bez efektów ubocznych;

11.Naturalnie odtruwa wątrobę;

12.Spowalnia postęp choroby Alzheimera.

13.W badaniach na myszach spowalnia progresję stwardnienia rozsianego;

14.Jest naturalnym środkiem przeciwbólowym;

15.Wspomaga procesy trawienne, hamuje powstawanie komórek tłuszczowych w organizmie. Pomaga w metabolizmie tłuszczów - lepsza kontrola wagi;

16.Od dawna jest stosowana w medycynie chińskiej przy leczeniu depresji;

17.Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne jest naturalnym środkiem przy leczeniu zapalenia stawów;

18.Przyspiesza gojenie się ran i pomaga w odbudowie uszkodzonej skóry;

19.Pomaga w leczeniu łuszczycy i innych chorób zapalnych skóry;

20.Zwiększa produkcję kolagenu w skórze i stawach;

21.Redukuje poziom złego cholesterolu, hamuje rozwój cukrzycy typu II;

 

Barbara Fołda

 

Polecane produkty:

Curcuma Pro >>>