Bądź na bieżąco,

zapisz się na newsletter

nie teraz nie, dziękuję
Moje konto Moje konto

Choroby układu pokarmowego

WZDĘCIA BRZUCHA - i jak im zapobiegać

WZDĘCIA BRZUCHA - i jak im zapobiegać - wzdecia_brzucha_i_jak_im_zapobiegac.jpg

Trawienie pokarmu rozpoczyna się już w jamie ustnej (działanie trawienne wykazują enzymy zawarte w ślinie). Jedzenie tutaj zostaje rozdrobnione, wymieszane ze śliną. W dalszych odcinkach przewodu pokarmowego transportowany pokarm zostaje poddawany skomplikowanym reakcjom - najpierw w żołądku, później w dwunastnicy, dalej w jelitach.

Do prawidłowego przebiegu trawienia konieczna jest sprawna praca całego układu pokarmowego. Konieczny jest właściwy skład soków trawiennych, czyli obecność wszystkich niezbędnych do trawienia pokarmów enzymów. Duże znaczenie ma też odpowiedni transport pokarmu. Jeśli treść pokarmowa przesuwa się zbyt szybko, pokarm nie jest dokładnie trawiony. Z kolei zbyt wolne tempo pasażu powoduje jego zaleganie i fermentację w jelitach – w wyniku tego procesu wytwarzane są w jelicie rozdymające gazy (wzdęcia, zaparcia).

ZAPARCIA

ZAPARCIA - zaparcia.jpg

Pozornie błahy problem, dotyka jednak od czasu do czasu niemalże każdego z nas i samo w sobie razem z następstwami przewlekle występującego zatwardzenia może znacznie obniżać jakość naszego życia. Prawidłowa częstość oddawania stolca jest bardzo zróżnicowana, zazwyczaj zawiera się w granicach pomię...Pozornie błahy problem, dotyka jednak od czasu do czasu niemalże każdego z nas i samo w sobie razem z następstwami przewlekle występującego zatwardzenia może znacznie obniżać jakość naszego życia.

Prawidłowa częstość oddawania stolca jest bardzo zróżnicowana, zazwyczaj zawiera się w granicach pomiędzy 3 razy dziennie i 3 razy na tydzień.